Bebi oprema može da bude upola jeftinija
20.03.2005.

Glas za ukidanje PDV-a na hranu, opremu i odeću za bebe, kao i ograničavanje trgovačkih marži na ove proizvode do 10 odsto, juče je u Srbiji prvog dana potpisivanja peticije dalo nekoliko hiljada ljudi. Na štandovima koji su otvoreni širom Srbije već u jutarnjim satima tražio se papir više kako bi svi zainteresovani mogli da daju potpis u okviru akcije „Bitka za bebe”. Veran Matić, predsednik UO odbora Fonda B92, koji je u saradnji s Udruženjem „Roditelj”, portalom Bebac, servisom „Halo beba” i Mrežom organizacija za decu Srbije pokrenuo ovu inicjativu, kaže da se prema njihovim saznanjima marže na bebi proizvode kreću od 30 do 70 odsto. Sve zato jer imamo monopol trgovinskih lanaca. Da postoji oštra konkurencija, tržište bi nateralo trgovce da marže spuste na 10 odsto. Tada bi roditelji na kupovini ovih proizvoda ostvarivali uštedu od 40-50 odsto. Od parlamenta ćemo tražiti da na ove proizvode ukine PDV, a od Vlade da usvoji uredbu kojom će ograničiti marže do 10 odsto, kao što je to uradila sa maržama na osnovne životne namirnice. Vlada to može da uradi - kaže Matić. Akcija potpisivanja peticije trajaće do četvrtka, 8. marta.
- Štandovi se zatvaraju sedmog uveče, a glasovi će se prebrojavati sledećeg dana. Štandovi su otvoreni širom Srbije, u terminu od 10 do 18 sati.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar