Usvojen predlog korišćenja zemljišta za 2016. godinu

Predlog godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2016. godinu, usvojen je na današnjoj vanrednoj sednici Opštinskog veća. 

Nadležna komisija je sačinila predlog, na koji je komisija za davanje mišljenja dala saglasnost, a potom 25.03. i Ministarstvo poljoprivrede. 

Poljoprivrednog zemljišta ima ukupno 26.000 ha, više nego prošle godine, jer je katastar dostavio i zemljište koje se nalazi u građevinskom reonu (bašte, zgrade, pomoćni objekti). Državnog zemljišta je 8910 ha, a deo je i u javnoj svojini.

Zemljišta prve klase u Apatinu ima 5%, druge klase 16%, treće klase 25%, a 52% zemljišta četvrte, pete, šeste, sedme i osme klase.

434 km kanala u nadležnosti su "Zapadnobačke" iz Sombora i VDP "Bačka Palanka".

4033 ha zemljišta je pod navodnjavanjem.

Za ovu godinu predviđen je budžet od 146 miliona dinara, a najveći deo biće utrošen na komesaciju, potom na grupisanje parcela, čišćenje kanala, navodnjavanje, protivgradnu službu, poljočuvarsku službu i tako dalje.

Postoji 46 ugovora o korišćenju zemljišta, a prvi se odnosi na Sontu, gde firma iz Ujedinjenih Emirata koristi zemljište do 2034. godine.

Zemljište koje se daje na korišćenje bez naknade je ono za "Naš dom" namenjeno pošumljavanju - 59 ha i 64 ha za stočare.

U zakup će biti ponuđeno 4504 ha, a nove licitacije očekuju se u maju ili junu. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar