U opštini Odžaci održan sastanak sa predstavnicima NSZ-a

Povodom  razmatranja predloga Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje opštine Odžaci za 2019. godinu predsednica opštine mr Latinka Vasiljković organizovala je sastanak sa predstavnicima Nacionalne službe za zapošljavanje. Sastanku su prisustvovali Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje, Sekula Tanjević, direktor somborske filijale NSZ, Aleksandra Rašetić koordinator NSZ u Odžacima, kao i Ljubomir Belić, predsednik Saveta za zapošljavanje opštine Odžaci, Jelena Babić, član Saveta za zapošljavanje opštine Odžaci, pomoćnik predsednice Igor Praća i član Opštinskog Veća Milivoje Radojičić zadužen za oblast privrede, malih i srednjih preduzeća. 

Glavna tema sastanka bili su predlozi mera aktivne politike zapošljavanja koje su predviđene Lokalnim akcionim planom zapošljavanja opštine Odžaci za 2019. godinu, a koje se iz godine u godinu uspešno realizuju uz saradnju, tehničku podršku i sufinansiranje Nacionalne službe za zapošljavanje.
 
Predsednica opštine mr Latinka Vasiljković je istakla da opština Odžaci ispunjava sve potrebne uslove za odobravanje sufinansiranja programa ili mera aktivne politike zapošljavanja, a to su: obavezno formiranje Lokalnog akcionog saveta za zapošljavanje, usvojen Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2019. godinu i obezbeđena sredstva u Odluci o budžetu za finansiranje određenog programa, kao i usklađenih programa i mera sa prioritetima i ciljevima lokalnog ekonomskog razvoja i lokalnog tržišta rada. Takođe je istakla da su sredstva za realizaciju mera i programa aktivne politike zapošljavanja planirana Odlukom o budžetu opštine Odžaci za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 6,6 miliona dinara, što je u odnosu na prošlu godinu iznos veći za 1,1 milion dinara. Samim tim donešena je odluka da se za javne radove izdvoje sredstva u iznosu od tri miliona dinara, za podršku za samozapošljavanje milion dinara, subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih lica u iznosu od 1,5 miliona dinara i za program stručne prakse 1,1 miliona dinara. Samu realizacija programa će sprovesti Savet za zapošljavanje opštine Odžaci  u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i uz nadzor opštinskog Odeljenja za finansije i javne prihode Opštinske uprave opštine Odžaci. Rok za usvajanje predloženog Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje opštine Odžaci za 2019. godinu je 20. februar.
 
Na sastanku je istaknut i uspešan rezultat prošlogodišnjeg sprovođenja Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2018. godinu koji je prvi put realizovan uz udružena sredstva sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje su pohvalili domaćinsko ponašanje opštine Odžaci, budući da je za iznos od 5,5 miliona koji je opština Odžaci izdvojila za realizaciju celokupnog Lokalnog akcionog plana, dobijena podrška Republike u visini 5,3 miliona dinara. Time su stvoreni uslovi da se postigne odličan efekat i maksimalno uspešna realizacija programa. U toku prošle godine 10 lica je dobilo sredstva za samozapošljavanje, za subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica na novootvorena radna mesta 12 poslodavaca je ostvarilo priliku da zaposli i angažuje 14 osoba iz kategorije teže zapošljivih lica, a javni radovi su organizovani u cilju zapošljavanja, očuvanja i unapređenja radno sposobnih  nezaposlenih lica i na tim poslovima zaposleno je ukupno 47  lica koji su kategorisani kao teže zapošljivi i lica u stanju socijalne potrebe.
 
U nastavku sastanka bilo je reči o planovima i budućoj saradnji NSZ i opštine Odžaci koja će biti fokusirana na  zajedničkom delovanju u cilju postizanja odličnih rezultata kao i prethodnih godina. Direktor somborske filijale NSZ Sekula Tanjević je istakao da je saradnja sa opštinom Odžaci na visokom nivou, kao i da je najizraženija stopa nezapolenosti u Zapadnobačkom okrugu upavo u opštini Odžaci sa 2500 nezaposlenih lica, što je za 10% manje u odnosu na prošlu godinu. Snežana Sedlar, direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje, navela je da još uvek nije usvojen akcioni plan za 2019. godinu na nivou pokrajine ali je takođe istakla da će u njemu biti određenih novina i to za opštine koje su na prvom i drugom stepenu razvijenosti, odnosno na trećem i četvrtom stepenu, kao i za devastirana područja. U zavisnosti od stepena razvijenosti odlučivaće se na koji način će se sprovoditi javni radovi. Drugih novina neće biti, dakle ostaju sve ostale mere koje su bile i predhodnih godina a to su: program subvencija za samozapošljavanje, za nova zapošljavanja kao i javni radovi, u oblasti socijalnog staranja i za ekologiju. Pored toga prednost će naravno imati visoko školovani kadrovi za deficitarna zanimanja. Istakla je da je u prošloj godini sa teritorije AP Vojvodine zaposleno 19288 lica, kao i da se za teritoriju Republike Srbije planira 46 hiljada  radnih mesta, kao i da AP Vojvodina sa 7,9 posto ima najmanju stopu nezaposlenosti na teritoriji Republike Srbije, takođe napomenula je i da će se trend zapošljavanja i smanjenja nezaposlenosti nastaviti i u narednom periodu. Naglasila je i da je trenutno najteže zapošljiva kategorija ljudi starosti preko 50 godina, ali i da će akcenat biti usmeren na smanjenju nezaposlenosti mladih i iz tog razloga su predviđene razne mere za podsticanje zapošljavanja lica do 30 godina koji se nalaze na evidenciji NSZ-a.
 
Sastanak je završen uz predlog svih učesnika da će se u narednom periodu biti organizovan sajam zapošljavanja uz podršku NSZ-a i privrednika opštine Odžaci. Direktorka Pokrajinske službe za zapošljavanje je ovu posetu iskoristila i kako bi obišla ispostavu NSZ-a Odžaci.
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar