lokacija: Sombor
objavljeno: 09.03.2017.

Sombor: Socijalno-ekonomski savet o nezaposlenosti i stanju u privredi grada

Ekonomija

Nezaposlenost, struktura nezaposlenih radnika i stanje u privredi Grada Sombora bile su teme o kojima je bilo reči na 3. sednici Socijalno-ekonomskog saveta Grada Sombora (SES) održanoj 6. marta.

Predsedavajući, Radoslav Prokić, na početku sednice je konstatovao je da je došlo do promena u članstvu SES-a ispred predstavnika sindikata UGS Nezavisnost koji će ubuduće predstavljati Petar Zambo (umesto Antuna Morbera), a potom se prešlo na tematski rad.

Sekula Tanjević, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Sombor, informisao članove SES-a o tome da je nezaposlenost na teritoriji Grada Sombora u poslednje tri godine u padu. Prema rečima Tanjevića, na evidenciji NSZ – Filijala Sombor u decembru 2016. godine bilo je evidentirano 6800 nezaposlenih lica, što je za četiri do pet odsto manje nego u decembru 2015. godine. Ovakav trend pada broja nezaposlenih lica je uslovila dobra politika Grada Sombora u oblasti rešavanja problema nezaposlenosti i somborska lokalna samouprava je među prvima po izdvajanju sredstava za zapošljavanje nezaposlenih lica. Grad Sombor je i za 2017. godinu planirao sredstva za programe zapošljavanja preko kojih će biti zaposleno 130 nezaposlenih lica.

Tanjević je prisutne informisao i o strukturi nezaposlenih lica u pogledu godina starosti i čekanja na zaposlenje. On je istakao da čak 29 odsto nezaposlenih na evidenciji NSZ – Filijala Sombor, čine lica koja imaju više od 50 godina starosti, a 24 odsto lica do 30 godina starosti.

Predsednik Upravnog odbora Regionalne privredne komore (RPK) Sombor Zoran Bulatović govorio je promenama statusa RPK u okviru Privredne komore Srbije, te o značaju dualnog obrazovanja za koje je kazao da će biti funkcionalno i u skladu sa potrebama privrede.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U četvrtak, 18. maja u 12 časova zvanično će početi sa radom novi pogon kanadsko-češke kompanije Magna siting...

Nadzorni odbor Razvojnog fonda AP Vojvodine usvojio je nove konkurse za pravna lica, preduzetnike i registrovana poljoprivredna gazdinstva.

Industrijska proizvodnja u Zapadnobačkom okrugu u decembru 2016. godine bila je veća za 6,2 odsto u odnosu na decembar 2015,...

Na Sajmu turizma održanom u Beogradu u periodu od 23. do 26. februara, Turistička organizacija opštine Apatin, zajedno...

Ukupna robna razmena privrede opštine Odžaci sa inostranstvom u 2016. godini iznosila je 152,4 miliona evra, uz ostvareni suficit koji...

Na osnovu Uredbe o podsticajima razvoju preduzetništva ("Službeni glasnik RS", broj 113/15), Zaključka Vlade kojim se usvaja Program podsticanja razvoja...