Setva u regionu bez zastoja
20.04.2011.

Setva šećerne repe je na području Poljoprivredne stručne službe Sombor do sada obavljena na blizu 90 odsto od planiranih 11.800 hektara, a u proteklih nedelju dana zasejano je i novih četiri hiljade hektara kukuruzom, saopštila je ta služba. Prema ovonedeljnom izveštaju o sezonskim radovima, setva kukuruza je obavljena na oko 4.800 hektara, ili na 8 odsto od planiranih 62.300 hektara. U proteklih nedelju dana nove površine zasejane su i sojom i suncokretom. Soja koja bi u našem regionu trebalo da se nađe na 16.000 hektara, do sada je posejana na 7.500 hektara, dok su ratari na području opština Sombor, Apatin i Odžaci suncokret posejali na 3.780 hektara, što je nešto manje od 40 odsto od planiranih površina.
PSS Sombor je saopštila da se jabuka nalazi u fenofazi od roze balona pa do cvetanja i da je u ovoj fenofazi veoma osetljiva na prouzrokovača čađave krastavosti. Stoga ova služba preporučuje proizvođačima da zbog intenzivnog porasta lisne mase i najavljenih padavina u narednom periodu urade preventivni tretman nekim od fungicida.
Za proizvođače koštičavog voća, koje se sada nalazi u fenofazi od belih kokica do punog cvetanja, preporuka je da urade tretman namenjen suzbijanju monilioznog sušenja cvetova nekim od fungicida.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar