Poskupljenja pretekla marže
30.11.-0001.

U kompaniji „Delez Srbija“, Uredba o ograničenju trgovačke marže za osnovne životne namirnice prestaje da važi poslednjeg dana juna. Iz Ministarstva poljoprivrede i trgovine poručuju da će odluku o tome da li ili ne produžiti o važenju uredbe o ograničenju marži doneti - blagovremeno. Vlada je  tehnička, a zakon koji reguliše njen rad predviđa da se uredbe donose ili menjaju samo ukoliko postoje neki vanredno važni razlozi. Neki proizvodi, poput svežeg mesa, poskupeli su za 30 odsto. Svinjski but košta tako i do 550, pileće meso 300, a pileći file i preko 600 dinara za kilogram.
O dosadašnjim dometima administrativnog ograničenja marži, a koje važi od decembra prošle godine, mišljenja su podeljena.
Uredba nije ispunila cilj zbog koga je uvedena, jer su za vreme njenog trajanja podizane cene artikala na koje se ona odnosi.To se desilo, jer je Uredba ograničila samo maloprodajnu maržu, a ne i nabavnu cenu proizvoda. Proizvođači su i pored toga nesmetano podizali cene svojih proizvoda ka maloprodajnom sektoru što je automatski dovodilo i do rasta maloprodajnih cena. U Ministarstvu trgovine misle da je uredba ipak uvela red na tržištu i da u slučaju prestanka njenog važenja, kod velikih trgovaca ne treba očekivati neko veće poskupljenje osnovnih namirnica.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar