lokacija: Apatin
objavljeno: 05.02.2018.

Opština Apatin izabrana za projekat Vlade Švajcarske „Reforma poreza na imovinu“

Ekonomija

Apatin je jedna od 45 lokalnih samouprava u celoj Srbiji koja je izabrana da učestvuje u projektu švajcarske vlade „Reforma poreza na imovinu“. Projekat zajednički sprovode Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstvo finansija kao i Stalna konferencija gradova i opština. Na javno raspisanom konkursu prijavile su se čak 92 opštine, od kojih je izabrano 45 onih sa najboljim prijavama. Cilj projekta je da se unaprede baze podataka o nekretninama, i proširi obuhvat poreza na imovinu.


 

- U prvoj fazi projekta u Apatinu će uskoro početi da rade popisivači na terenu. To su ljudi iz apatinske opštine, sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje, koji će obilaziti domaćinstva i upoređivati da li se realno stanje na terenu slaže sa poreskom prijavom koju građani plaćaju za porez na imovinu. Oni će raditi šest meseci, a njihove zarade i ostali porezi biće plaćeni iz budžeta Švajcarske kancelarije za razvoj i saradnju, objasnila Jelena Holcinger, viši menadžet na projektu „Reforma poreza na imovinu“.


 

Dogovor je da na svakih 5.000 stanovnika dolazi po jedan popisivač. Takođe, opštinama je ostavljeno da same odluče da li će oni raditi šest meseci u kontinuitetu, ili sa povremenim prekidima. Prvih pet opština koje budu najbolje u proširenju obuhvata poreza na imovinu podeliće nagradni fond od milion franaka, koji je takođe obezbedila Vlada Švajcarske.


 

- Merićemo performanse opština za 2018. godinu, odnosno koliko će ove godine uspeti da popišu nekretnina koje su bile van poreske evidencije i naplate porez na imovinu. Ali, naravno, bez podizanja cena. Opština koja bude bila najbolja dobiće 333.000, druga 250.000 švajcarskih franaka... Novac će morati da potroše isključivo na infrastrukturne projekte, kaže Jelena Holcinger.


Jedan od kriterijuma za nagradu, u ovoj fazi projekta, biće i kategorija „dobro upravljanje“, odnosno koliko su opštine uključile svoje građane u proces odlučivanja gde će se i na koji način trošiti novac koji oni plaćaju kroz porez na imovinu. Ova vrsta poreza je inače čist prihod lokalnih samouprava, plaćaju ga građani i u celosti ostaje lokalnim samoupravama.

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U sklopu saradnje grada Sombora sa bankama „Intesa“ i Komercijalnom bankom, a na osnovu Ugovora o saradnji o...

Kompanija Seveplant doo, a koja posluje u okviru holandske kompanije „Verbeek“, najvećeg proizvođača sadnog materijala u Evropi i...

Grad Sombor je jedna od 44 lokalne samouprave koja učestvuje u programu Opštinski ekonomski razvoj u Srbiji faza...

Regionalna privredna komora Sombor poziva sve privrednike sa teritorije Zapadnobačkog okruga da se prijave za edukativno predavanje na...

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu i lokalnu samopravu na čelu sa sekretarom Ognjenom Bjelićem potpisao je rešenja...

Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje nezaposlenim licima raspisan je 2. jula i biće otvoren 68 dana,...