Održan još jedan uspešan Dan dobavljača

U cilju povezivanja malih i srednjih kompanija iz Vojvodine i Srbije sa velikim međunarodnim kompanijama, kao i ulaska u lance dobavljača ovih kompanija, organizovan je treći po redu „Dan dobavljača“ u Master centru Novosadskog sajma. Organizator ovog događaja je Razvojna agencija Vojvodine, a pored Nikole Žeželja, direktora agencije, Danu dobavljača prisustvovao je i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, koji je ovom prilikom rekao:

Ovo je veoma važna manifestacija u smislu povezivanja malih i srednjih preduzeća sa velikim kompanijama, pospešivanja izvoza i pronalaženja mesta tih kompanija kao dobavljača velikih firmi. Posao javnog sektora, države, pokrajine Vojvodine, jeste da stvori ambijent i okvir za dobro poslovanje donošenjem zakona, uredbi, odluka i regulative. U drugom stepenu, posao nas iz javnog sektora jeste da kreiramo mere podsticaja i subvencionisanja upravo te privrede, što smo u APV u prethodnih dve godine intenzivno činili, u smislu subvencionisanja nabavke opreme i subvencionisanja novih radnih mesta i rekao bih u trećem koraku, da pronalazimo nove načine i modele kako da pomognemo privredi, a upravo jedan od tih modela jeste i Dan dobavljača, te stvaranje ambijenta za direktan kontakt i direktno povezivanje sa velikim kompanijama i velikim izvoznicima.“
On je takođe rekao da je ovaj dan veoma važan za podsticaj onog dela proizvodnje, koja je izvozno orijentisana i iz koje se ostvaruju značajni devizni prilivi kroz izvoz.

Tokom Dana dobavljača, predstavnici malih preduzeća dobili su priliku da predstave svoje proizvode i usluge velikim kompanijama. Razvojna agencija organizovala je 400 „be to be“ sastanaka, kojim je prisustvovalo oko 170 osoba i oni su zastupali interese 90 preduzeća.
 
Prema rečima Nikole Žeželja, Razvojna agencija je osnovana prošle godine od strane Pokrajinske vlade i ključni razlog njenog osnivanja jeste da u stvari pomogne malim i srednjim domaćim preduzećima, da se pozicioniraju, da se razvijaju, da svojim radom i kvalitetom utiču na razvoj cele pokrajine.
 
On je ovo prilikom pozvao sve predstavnike malih i srednjih preduzeća da im se obrate za bilo kakvu vrstu pomoći ili saveta, te istakao da pored toga što mogu doći u njihove kancelarije, mogu ih pozvati i u obilazak sopstvene kompanije.
 
Кompanija Njitzenmann, koja uskoro treba da počne izgradnju u kulskoj Industrijskoj zoni, takođe je imala svoje predstavnike na Danu dobavljača. Razgovarali smo sa Mihaelom Vestfalom, predstavnikom ove kompanije, koji nam je rekao sledeće: „Na ovakvim sajmovima najvažnje je ostvarivanje kontakata sa potencijalnim dobavljačima koji su u mogućnosti da proizvedu i dostave proizvod koji mi od njih zahtevamo. Mi smo kompanija koja posluje u celom svetu, tačnije u 27 zemalja i samim tim potrebno nam je sve više dobavljača kako bi kompanija rasla. Zato smo i danas ovde u Srbiji. Očekivanja od poslovanja u Srbiji i ne samo u Srbiji, već na globalnom tržištu od naših dobavljača su identična. Mi tražimo pouzdanog dobavljača za dugoročnu saradnju, dobavljača koji je konkurentan na tržištu, što se tiče cene i kvaliteta, kao i brzine isporuke. Do sada smo ostvarili puno kontakata sa potencijalnim dobavljačima sa kojim bi mogli da ostvarimo saradnju. Ono što sada sledi je analza kontakata i svih informacija koje smo dobili od potencijalih dobavljača. Za sada sam veoma optimističan.“ 
 
Izvor: kula.rs
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar