lokacija: Apatin
objavljeno: 12.09.2018.

Od 800 do 900 porodica prima socijalnu pomoć

Ekonomija

Broj porodica koji primaju novčanu socijalnu pomoć kreće se od 800 do 900 na godišnjem nivou, kažu u Centru za socijalni rad za Radio Dunav. Ova pomoć može da traje od tri do devet meseci.

Stalnu pomoć primaju samo pordice kod kojih je ustanovljena stalna materijalna ugroženost zbog nesposbnosti sticanja sredstava kroz rad što određuje Ministarstvo.Veliki je broj i onih koji primaju jednokratnu pomoć, za razne potrebe.

Svaki građanin može da podnese zahtev

Direktorka Centra Nikolina Sučević napominje da svaki građanin može da se obrati zahtevom za pomoć Centru bez obzira da li je korisnik ove ustanove.

"Za jednokratne pomoći novac se izdvaja iz opštinskog budžeta. Ova pomoć se deli kada se ljudi nađu u iznenadnim otežavajućim materijalnim okolnostima, bolesti, nemogućnosti plaćanja struje i slično. Za ove pomoći se podnosi zahtev Centru sa dokumentacijom za šta je potrebna pomoć, broj članova porodice, materijalna ugroženost. Centar na osnovu uvida u celokupno stanje ugroženog lica na osnovu zakonskih kriterijuma donosi odluke. Ukoliko stranka nije zadovoljna, obraća se drugostepenom organu, odnosno opštinskoj upravi, koja izdvaja sredstva za ovaj budžet Centra. Ukoliko se pomoći odnose na sredstva koja dodeljuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalno osiguranje tamo se ulaže žalba", Sučevićeva.

Ona još napominje da se ova raspodela obavlja prema raspoloživim sredstvima iz budžeta koja su limitirana, nisu uvek dovoljna, ali se pokušava makar i sa umanjenim idvajanjima za ove slučajeve izaći u susret što većem broju pojedinačnih zahteva.

Centar ima mnoge nadležnosti

Osim ovih funkcija, Centar iz istog budžeta izdvaja novac i za druge brojne slučajeve kojima se obuhvata oblast socijalne zaštite.
 
"Sve je više nadležnosti kojima se Centar bavi. Poslovi se usložnjavaju. Tu spadaju i slučajevi nasilja u porodici, finansiranje savetovališta, pomoć u kući, nabavka udžbenika i slično. Pomoći se najviše traže s jeseni, kada treba opremati decu u školu, nabaviti ogrev, snabdeti se za zimu", objašnjava Sučevićeva.

15.000 za penzionere - dezinformacija

Za poslednji slučaj kada je gradom prostrujala vest da svi penzioneri do 25.000 primanja imaju pravo na pomoć od 15.000 dinara Sučevićeva nema objašnjenje, osim da je nekako ova dezinformacija prostrujila među penzionerima bez ikakvog osnova.
 
"Žao mi je, posebno starijih ljudi, koji su satima čekali ispred Centra da traže ovu pomć. Nije jasno kako je ova vest, odnosno dezinformacija, došla do građana. U tom periodu mi primamo uobičajene zahteve kao i svake godine, te nije jasno kako se desilo po prvi put da se ova dezinformacija primi zdravo za gotovo. Centar sa ovom vešću nema nikakve veze", potvrdila je zaključila je Nikolina Sučević.
 
Foto: istochphoto / D-Keine 

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U nove cikluse funkcionalnog osnovnog obrazovanja uključeno je 45 nezaposlenih lica na području Filijale Sombor Nacionalne službe za...

S obzirom na to da smo zagazili u drugu polovinu novembra i da je godina na izmaku, pokušali...

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2016. godine u opštini Sombor živeo je 81.401 stanovnik - najviše u...

Nakon velikog interesovanja, a povodom zapošljavanja u fabrici „Fiorano“, ova kompanija se odlučila da obavi još jedan krug...

Rok za plaćanje poslednje, četvrte rate ovogodišnjeg poreza na imovinu ističe u sredu, 14. novembra. Kako se...

Pre sedam godina počelo je uređivanje Industrijske zone u Kuli. Prvi pogon koji je otvoren je Seveplant, holandski...