Grad Sombor ispoštovao proceduru za izdavanje poljoprivrednog zemljišta u zakup
02.03.2016.

Prenosimo u celosti saopštenje lolane samouprave Sombor:

Lokalna samouprava Grada Sombora saopštava da je Ministarstvo poljoprivrede isključivo i jedino odgovorno zato što državno zemljište još nije izdato u zakup poljoprivrednicima. Grad je ispoštovao proceduru i učinio sve da izađe u susret poljoprivrednicima koji od poljoprivrede žive i izdržavaju porodice

Kao i prethodnih godina, Program i projekat zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, koji je prethodno usvojila Skupština grada Sombora, prosleđen je na odobrenje Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine. Ministarstvo je u oktobru 2015. godine dalo saglasnost na program korišćenja poljoprivrednog zemljšita čiji je sastavni deo i oglas za izdavanje poljoprivrednog zemljišta u zakup. Lokalne službe nadležne za poljoprivredu su započele proces izdavanja poljoprivrednog zemljišta u zakup stočarima, sa čime se saglasilo i Ministarstvo.

U međuvremenu, 29. decembra 2015. godine usvojene su i izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, da bi Ministarstvo 4. februara 2016. godine lokalnoj samoupravi dostavilo dopis da ne daje saglasnost na OGLAS za izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup poljoprivrednim proizvođačima. Dakle, Ministarstvo je osporilo oglas koji je odobrilo prilikom prihvatanja Programa korišćenja zemljišta. 

Osporavanjem oglasa Ministarstvo stopira gradske službe da dalje sprovode bilo kakve aktivnosti oko licitacije, što je prouzrokovalo proteste poljoprivrednika, sastanak ministra u Ministarstvu poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković i gradonačelnika Sombora Saše Todorovića

Sve što je dogovoreno na sastanku sa ministrom – Grad Sombor je realizovao. Na terenu je izvršena kontrola raspoloživog državnog poljoprivrednog zemljišta, a kontrolu su izvršili republički poljoprivredni inspektori, uz tehničku podršku nadležnih gradskih službi.

Kontrola je vršena pre više od mesec dana, a republička inspekcija do sada nije dostavila nikakav zapisnik, niti bilo kakav drugi dokument o izvršenoj kontroli.

Grad ne može preduzeti ništa bez odluke Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. 

Šta je u situaciji na pragu prolećne setve, najbolje, to jest najmanje štetno – može odlučiti samo Ministarstvo poljoprivrede. 

Činjenica je da stanje nečinjenja, donosi najviše štete poljoprivrednim proizvođačima a odraziće se loše i na budžet lokalne samouprave, AP Vojvodine i budžet Republike Srbije.

(Foto: Jaroslav Pap, Tanjug)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar