Država pomaže startap preduzeća sa 200 miliona dinara – Bespovratno i do 40% ulaganja
Lokacija: Srbija i svet
30.05.2019.
Ministarstvo privrede podržava startap preduzeća sa trećinom ulaganja. Ove godine je u svrhu bespovratne pomoći početnicima izdvojeno 200 miliona dinara. Time se finansira 30% ulaganja ili čak 40% za firme u nerazvijenim opštinama, a ostatak od 466,66 miliona dinara se finansira iz kredita Fonda za razvoj Republike Srbije.  
 
Kreditne stope su povoljne, kreću se od 1% godišnje, ukolio startap ima garanciju banke ili 2% uz neko drugo sredstvo obezbeđenja i uz primenu valutne klauzule – rekla je direktorka Fonda Slađana Backović.  
 
Dodala je da korisnici programa mogu da računaju na grejs period od godinu dana. Za startap program mogu da se prijave preduzetnici, mikro i mala privredna društva, uz uslov da su registrovani u APR najranije u 2018. godini.  
 
Ukupan iznos koji se odobrava ne može biti manji od 400.000 dinara – 280.000 kroz kreditni deo i 120.000 kroz bespovratna sredstva, odnosno 240.000 dinara i 160.000 dinara u nerazvijenim lokalnim samoupravama. Iznos ukupnih sredstava ne može biti veći od šest miliona dinara.  
 
Novac je namenjen za ulaganja koja obuhvataju dogradnju, rekonstrukciju, adaptaciju, sanaciju, investiciono održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora. Zatim za kupovinu opreme, nove ili polovne, ali ne starije od pet godina. Moguće je finansirati i trajna obrtna sredstva, koja mogu da učestvuju najviše do 20% u strukturi ukupnog ulaganja.  
 
Poziv je otvoren dok se novac ne utroši, najkasnije do kraja godine. Sve informacije mogu se potražiti na sajtu Ministarstva privrede i Fonda za razvoj.  
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar