Blokade okončane, postignut dogovor poljoprivrednika i Vlade
30.11.-0001.

Delegacija nezadovoljnih zemljoradnika i predstavnici Ministarstva poljoprivrede postigli su danas dogovor o načinu isplate subvencija za 2012. godinu čime prestaju blokade svih putnih pravaca u Vojvodini i delu centralne Srbije.
Ministar poljoprivrede Dušan Petrović rekao je da je dogovoren kombinovani model subvencionisanja, a to znači da će paorima biti isplaćivano 12.500 dinara po hektaru, uz odbijanje iznosa dobijenog na osnovu regresiranog dizel goriva i avansa za prolećnu setvu. On je rekao da će novac biti isplaćen do kraja septembra.
Ministar je naglasio da će biti vršena stroga kontrola da li su zasejane površine kulturama za koje su dobijene subvencije. "Ostaje uslov za ostvarivanje subvencija da se postigne referentan prinos, zavisno od okruga", dodao je Petrović. On je kazao da su novim načinom subvencionisanja ostvarena dva cilja - povećanje prinosa i produktivnosti poljoprivredne proizvodnje, kao i povećanje broja korisnika subvencija sa 82.000 na 250.000 gazdinstava.
Član Organizacionog odbora paora koji su protestovali Miroslav Ivković rekao je da su četiri zahteva ispunjena poljoprivrednicima. Na pitanje zašto su blokirali puteve nekoliko dana pred izbore, on je kazao da je "ovo bio pravi način da se pokaže novoj vladi šta je očekuje ako ne bude uvažila zahteve poljoprivrednika", dodajući da protest nije imao političku pozadinu. Poljoprivrednici, nezadovoljni načinom subvencionisanja u agraru, jutros su traktorima blokirali saobraćaj na pojedinim važnijim putevima u Vojvodini, jer "nije poštovan ranije postignut načelan dogovor o uslovima prekida protesta".
Ističući da su čitavog proteklog dana čekali da u pisanoj formi dobiju ono što su se s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede dogovorili posle više od sedam časova dugih pregovora prethodne noći, Ivković je naglasio da su nezadovoljni poljoprivrednici bili "ogorčeni, jer su se osetili izigranim", pošto im je u četvrtak obećano jedno, a dan kasnije su "u ministarstvu čuli drugu priču, da odjednom ne važi sve što je bilo dogovoreno".


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar