Bez dogovora o subvencijama u agraru za 2012.
30.11.-0001.

Bez dogovora je večeras završen sastanak delegacije dela nezadovoljnih paora i predstavnika Ministarstva poljoprivrede i trgovine, iako je protekle noći saopšteno da je postignuta načelna saglasnost o načinu isplate subvencija u agraru tokom ove godine.
Razgovori u Vladi Srbije trajali su oko tri sata, a kako je novinarima rekao pomoćnik ministra poljoprivrede i trgovine Miloš Milovanović, dogovor nije postignut "zato što zahtev zemljoradnika prevazilazi novac kojim ministarstvo ima u budžetu".
Milovanović je rekao da je to jedini razlog što nije postignut konačan dogovor o modelu isplate subvencija u agraru za ovu godinu, uprkos tome što je Ministarstvo poljoprivrede i trgovine preuzelo inicijativu prema Ministarstvu finansija i rešilo jedan od zahteva dela nezadovoljnih paora da se promeni sistem poreza na dodatu vrednost za registrovana poljoprivredna gazdinstva.
Prema rečima Milovanovića, ministarstvo je omogućilo svim registrovanim poljoprivrednicima sa prihodom većim od dva miliona dinara da sami odluče da li žele da budu u sistemu PDV-a.
Na pitanje šta je bio kamen spoticanja u postizanju ranije najavljenog dogovora o subvencijama, Milovanović je precizirao da su poljoprivrednici na subvenciju od 12 hiljada dinara po hektaru tražili i refakciju, odnosno povraćaj akcize za 60 litara nafte po hektaru obradive površine.
Kako je ukazao Milovanović, u budžetu ima novca samo da se izvrši povraćaj akcize za količinu od 32 litra dizel goriva i ništa više od toga. Pomoćnik ministra trgovine i poljoprivrede je na kraju obraćanja novinarima ponovio spremnost čelnika ministarstva da produže razgovore sa nezadovoljnim zemljoradnicima, ali povodom zahteva koji su u okviru raspoloživog budžeta i na liniji nacionalne agrarne politike, koja podrazumeva povećanje produktivnosti poljoprivredne proizvdnje i proširenje broja korisnika državnih subvencija.
Predstavnik dela nezadovoljnih paora Miroslav Ivaković tvrdi, međutim, da dogovor nije postignut zato što poljoprivrednici "nisu dobili ono što je bilo tokom prošle noć ponuđeno u pregovorima."
Ivaković je rekao, na pitanje novinara da li će nezadovoljni zemljoradnici nastaviti blokadu puteva koju su danas praktično obustavili, da će on i njegove kolege koji su učestvovali u razgovorima upoznati paore sa rezultate tih pregovora i nakon toga doneti odluku o daljim akcijama protesta. (Tanjug)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar