Apatin, mesto za mini-hidroelektranu?
30.11.-0001.

Ministarka energetike najavila je da će do kraja godine biti raspisan javni konkurs za izgradnju mini-hidroelektrana. Lokacije izgradnje će biti dogovorene sa predstavnicima lokalnih samouprava.Trenutno je u pripremi pravilnik za javni poziv zainteresovanim investitorima, a pored novih dozvola biće revidirane i dozvole koje su već izdate s obzirom da do sad nije bilo javnog konkursa za ovaj posao već je dogovor sa ministarstvom bio direktan.

Podsetimo se da je predsednik Opštine Apatin Živorad Smiljanić ove godine ugostio dva preduzeća, nemačku kompaniju Phoenix solara i beogradsko preduzeće Aproelektro d.o.o, zbog njihovog interesovanja za izgradnju mini solarne elektrane u Apatinu.

Neophodno je spomenuti da se još 2007. godine podigla hajka zbog protivljenja Hrvatske zbog izgradnje termoelektrane u Apatinu. Naime, hrvatska RTL televizija tada je emitovala u udarnom terminu emisiju o izgradnji robno-transportnog centra, termoelektrane i luke u Apatinu, u kojoj hrvatski zaštitari strahuju da bi termoelektrana mogla da ima štetan uticaje na floru i faunu Kopačkog rita. Takođe, tom prilikom je i Zavod za zaštitu prirode iz Novog Sada saopštio da je protiv izgradnje ovakvih objekata u zoni Specijalnog rezervata prirode Gornje Podunavlje kod Apatina.

Dr Živorad Smiljanić je nedavno izjavio da su vrata Opštine Apatin otvorena za sva investiciona ulaganja na njenoj teritoriji i da pozdravlja sve ideje u tom pravcu. Međutim, nameće se pitanje da li će Opština Apatin konkurisati za izgradnju mini-hidroelektrane i pri tome se odreći dogovora o izgradnji solarne elektrane, bez obzira što je sve to u suprotnosti sa stavovima zaštitara iz Srbije i susedne Hrvatske?

Ukupan broj mini-hidroelektrana u pogonu je 31, ukupne snage 34,654 megavata i proizvodnjom od 150 gigavata godišnje.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar