Zoranu život visi o paragrafu
30.11.-0001.

Sudbina Zorana Jovičića iz Apatina, prikovanog za aparate ljubljanske bolnice, i dalje je neizvesna. Došao je u Brežice kao sezonski radnik, gde mu je virus napao organizam. Srce mu je otkazalo, i sada, priključen na aparate, čeka da dva ministarstva zdravlja reše ko će da plati bolničke troškove i jedini spas - transplantaciju srca.

Naime, u Ljubljani bi moglo da mu bude presađenosrce, ali Slovenija neće da plati operaciju, jer je Jovičić strani državljanin. Srbija ne namerava da plati troškove spasonosnog hirurškog zahvata, jer zdravstveno osiguranje u Srbiji građanima ne pokriva transplantacije srca.

U Univerzitetskoj kliničkoj bolnici (UKC) u Ljubljani kažu da su, čim se stabilizovalo Zoranovo stanje, o tome obavestili ambasadu Srbije.

- Ubrzo smo od srpske ambasade dobili dopis Zavoda za zdravstveno osiguranje Srbije - otkriva za „Novosti“ dr Marko Noč, načelnik Centra za intenzivnu internu medicinu UKC, koji čini sve što može da Zorana, kako kaže, vrati u život.

RZZO Srbije, pozivajući se na zakon, poručio je lekarima u Sloveniji da neće platiti Zoranovo lečenje, jer on uoči „odlaska na put u inostranstvo nije pribavio potvrdu o korišćenju zdravstvenog osiguranja“ van granica zemlje. Tako je postalo jasno da Zoranu neće biti plaćeni ni bolnički troškovi, a da o transplantaciji srca, koju su doktori u UKC Ljubljana ocenili kao neophodnu, nema ni govora.

Porodica Zorana Jovičića je u strahu, jer su, tvrde, otkrili da se srpske institucije „na sve načine trude da Zorana prevezu u Srbiju, kako bi snizili već veoma visoke troškove njegovog lečenja u Ljubljani“.

Dr Noč tvrdi da ga nikakav pritisak neće pokolebati da potpiše dozvolu za transport bolesnika koji je životno ugrožen. Ukoliko bi, međutim, lekari uspeli da stabilizuju Zoranovo stanje, objašnjava da bi smeo na put isključivo zajedno sa gomilom aparata, a pre svega sa aparatom za disanje (na koji je priključen). Dr Noč kaže da bi Zoran mogao da bude prevezen helikopterom u Sremsku Kamenicu tek kada bi počeo da diše svojim plućima. Put drumom mogao bi, prema procenama dr Noča, da bude koban za Zorana.


Posebna stranica ove dramatične priče otvorila bi se kada Zoran bi stigao u Srbiju. Šta onda? Za njega je jedini spas transplantacija, a ona se ne radi ovde. Naše ministarstvo ne finansira transplantacije u inostranstvu. Nikome.

Supruga Helena i sestra Stoja svakodnevno su uz Zoranovo uzglavlje. Plaše se mogućnosti da srpsko i slovenačko ministarstvo zdravlja problem naraslih troškova reše tako što bi Zorana probali da prebace u bolnicu u Srbiji.

- I ako preživi put - šta onda? - pitaju se kroz suze.

Helena naglašava da se pismom obratila za pomoć i ministru zdravlja Tomici Milosavljeviću. Nije dobila nikakav odgovor.

Tvrdnja Ministarstva zdravlja Srbije izrečena „Novostima“ da nije zvanično obavešteno o slučaju Zorana Jovičića zaprepastila je ne samo Helenu nego i Irmu Sterle-Glaner, šeficu službe za odnose s javnošću i protokol slovenačkog Ministarstva zdravlja. Glanerova za „Novosti“ tvrdi:

- Mi iz slovenačkog Ministarstva zdravlja ne kontaktiramo neformalno sa kolegama u Srbiji.

I dok traju natezanja dveju državnih administracija ko će platiti ceh Zoranovih bolničkih dana, u birokratskom nadmetanju, Zoranovo izlečenje klizi u drugi plan. Prijatelji porodice Jovičić, razočarani ravnodušnošću institucija, organizovali su prikupljanje paraza transplantaciju srca, koja je u Sloveniji moguća. Pokrenuli su sajt „Pomozimo Zoranu“ a detalji o načinu uplate nalaze se na http://transplantacijasrca.com/.

LEKARSKA ETIKA
JOVIČIĆ je mlad bolesnik. Trenutno se trudimo da ga skinemo sa veštačkog disanja da bi ponovo počeo sam da diše, ističe Marko Noč, načelnik Centra za intenzivnu internu medicinu UKC Ljubljana.
- Učinićemo sve da ga opet vratimo u život. To je stav lekara, a dužnost ostalih ustanova, od Ministarstva zdravlja i Zavoda za zdravstveno osiguranje (Slovenije), koje smo blagovremeno obavestili, jeste da reše finansijske i administrativne prepreke koje su povezane sa lečenjem gospodina Jovičića.


PISMO MINISTRU
HELENA Jovičić tvrdi za „Novosti“ da nije tačno da srpsko Ministarstvo zdravlja nije obavešteno.
- Još je 19. oktobra kabinet ministra Tomice Milosavljevića primio pismo u kome sam ministra zamolila da nadležni organi Srbije, a posebno on, ispita sve mogućnosti u pružanju odgovarajuće medicinske zaštite mom suprugu. Helena je molila Milosavljevića da Zoranu, kao građaninu Srbije, omogući pravo na život i da ekonomska situacija ne bude prepreka.

Izvor: VečernjeNovosti


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar