lokacija: Sombor
objavljeno: 11.09.2017.

Zorana Mihajlović posetila somborski Centar za socijalni rad

Društvo
Potpredsednica Vlade Republike Srbije, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost prof. dr Zorana Mihajlović posetila je somborski Centar za socijalni rad kao prvu ustanovu u kojoj je  postavljen  panik  taster sistem.
 
- Sombor je  prvi grad koji je, zahvaljujući zajedničkom radu Koordinacionog tela, UN Women i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dobio panik taster sistem.  U narednom periodu još 60 centara i zdravstvenih ustanova dobiće panik tastere. Sombor je jedan od retkih gradova koji je,  kada govorimo o nasilju nad ženama, jako dobro organizovan. Koordinacija koja postoji između grada, Centra za socijalni rad, sigurne kuće, tužilaštva i policije je primer kako se radi u praksi i mi želimo da da tako bude u svakom gradu u Srbiji. Zbog toga smo mi danas ovde,  da kažemo da je ovde postavljen prvi panik taster, ali i da kažemo pogledajte kako radi Sombor,  to je odličan primer za sve gradove, kazala je Mihajlović i dodala da je panik taster postavljen i u Opštoj bolnici „Dr Radivoj Simonović“ Sombor.
 
Mihajlović je dodala i da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na javnom konkursu izdvojilo 10 miliona dinara za rekonstrukciju sigurnih kuća u Srbiji, a pola miliona dinara dodeljeno je sigurnoj kući u Somboru.
 
Potpredsednica je istakla da je pripremljen Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti, te da je  upućen Odboru za pravni sistem koji će ga posle usvajanja uputiti Vladi Srbije. - Zakon je važan za celu zemlju, mislim da smo kao društvo spremni da učinimo korak napred i da stvorimo jednake uslove  za žene i muškarce, istakla je Mihajlović.
 
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je istakla da su panik tasteri značajni kao mera   prevencije koja  će omogućiti veću zaštitu zaposlenih u Centru za socijalni rad kada je u pitanju rad sa potencijalno opasnim korisnicima i kada su u pitanju situacije koje su se ranije dešavale u drugim gradovima.
 
- Na sreću, u Somboru, nismo imali takvih iskustava, ali s obzirom na to da većinu zaposlenih u Centru za socijalni rad čine žene ovo će biti zaštita zaposlenih, ali i korisnika usluga Centra od potencijalnih nasilnika,  kazala je gradonačelnica i zahvalila se potpredsednici Vlade i predsednici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost što su omogućili da  Centar za socijalni rad  dobije  ovakav sistem obezbeđenja.
 
Na postavljenom sistemu zahvalio se i Branislav Hadži Bojanić, direktor Centra za socijalni rad.
Nakon obilaska Centra,  potpredsednica Vlade Mihajlović sa saradnicima i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović sa saradnicima su u zgradi lokalne samouprave razgovarale o najznačajnijim infrastrukturnim projektima za Grad.
 
Na početku sastanka gradonačelnica se zahvalila na poseti i istakla da se nada da će potpredsednica i državni sekretari imati razumevanja i pomoći pri realizaciji projekata koji su značajni ne samo za grad Sombor, već i region. 
 
Potpredsednica je pohvalila resorno odeljenje Gradske uprave grada Sombora koje se,  od uvođenja elektronske građevinske dozvole, ističe po brzini izdavanja građevinskih dozvola, po čemu je  među pet  najboljih gradova u Srbiji.
Sastanku su prisustvovali državni sekretari: Nenad Ivanišević, Imro Kern, Zoran Lakićević, pomoćnica  Darinka  Đuran,   direktor  JP „Putevi Srbije“ Zoran  Drobnjak i Branka Drašković, savetnica za oblast rodne ravnopravnosti.
 

Sastanku je prisustvovao i načelnik Zapadnobačkog upravnog okruga Dušan Marijan,  zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, članovi Gradskog veća: Miroslav Kovačić, za oblast komunalna delatnost i investicije, Goran Milić, za oblast saradnje sa republičkim i pokrajinskim organima i međunarodnu saradnju, pomoćnici gradonačelnice i drugi saradnici. 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Na Gastroeneterološkom odseku Internog odeljenja Opšte bolnice „Dr Radivoj Simonović“ Sombor, proteklog vikenda, isporučen je i pušten u...

U prostorijama Udruženja Crnogoraca Opštine Kula upriličen je prijem za generalnog konzula Crne Gore u Srbiji, Miodraga Kankaraša...

Povodom školske slave, Svetog Save, u petak će biti organizovan niz aktivnosti, saznajemo od Nade Zdravković, direktorke OŠ...

Opština Kula je novi vlasnik fudbalskog stadiona „Milan Sredanović“ kojeg je kupila na javnoj licitaciji održanoj u subotu,...

Održana je javna rasprava o Nacrtu odluke o prvim izmenama i dopunama Odluke o uređenju grada Sombora, a...

Jedna od nekoliko budućih fabrika u industrijskoj zoni, italijanski „Fiorano“ , u saradnji sa Kancelarijom za lokalni ekonomski...