Značajan pomak u razvoju turizma u Apatinu

Savet za ekonomiju Opštinskog odbora Srpske napredne stranke iz Apatina je u kampanji za lokalne izbore 2016. godine izašao sa programom razvoja turizma, a poverenik jednog od mesnih odbora Srpske napredne stranke Apatin, Nemanja Jović je danas, tri godine kasnije, na konferenciji za medije, izneo analizu učinjenog i ostvarenog. Kao neko ko je još 2015. godine, u ime Srpske napredne stranke, učestvovao u kreiranju planskog dokumenta, koji je trebao da utvrdi nedostatke funkcionisanja turizma u Opštini Apatin i načine na koje bi se ti nedostaci nadomestili, Jović je sa zadovoljstvom konstatovao da je značajan pomak napravljen.  

Jović je podsetio da je tada kao ključni i urgentni problem konstatovano da je izuzetno malo turističkih dešavanja koncentrisanih u kratkom vremenskom razdoblju, da su neadekvatno uređeni turistički sadržaji i lokaliteti za potrebe modernog turizma i da gotovo ne postoji promocija turističkih potencijala.  
 
- Apatin je danas opština čija turistička organizacija u redovnom planu poslovanja ima 17 događaja koje, samostalno ili uz partnerstvo sa lokalnim udruženjima i drugim subjektima, realizuje. Pri tom, događaji su tematski raznovrsni, pogađaju gotovo sve ciljne grupe i realizuju se tokom cele godine, a gotovo bez izuzetka beleže trend rasta i razvoja iz godine u godinu. Bilo da govorimo o tradicionalnim dešavanjima kao što su Apatinske ribarske večeri i Lička olimpijada ili nekim novim, poput u subotu održanog Dir end bir festivala, Bič festa, Festivala cveća, Smotre jahača zaprega i fijakera, Preduskršnjeg vašara, svi imaju turistički i ekonomski značaj po lokalno stanovništvo. Posebno treba naglasiti što ovaj značajan rast broja događaja nije propraćen i značajnim rastom budžetskih troškova, već se sve uglavnom pokrilo boljom organizacijom i saradnjom sa drugim turističkim subjektima. Pored svega navedenog dobri primeri su naveli i ohrabrili i brojna udruženja i privatna i poslovna lica da samostalno organizuju događaje u čemu im takođe naša organizacija često pomaže. Najbolji primeri za to su svilojevački Čarobni pasulj, Škembićijada u Kupusini, kraft festivali piva, Petrovdanski dani i mnogi drugi – rekao je Jović
 
Veliki doprinos, prema rečima Jovića, efikasnijem korišćenju turističkih potencijala opštine, dala je lokalna samouprava kao i viši nivoi vlasti.  
 
-Verujem da kolegama koji su se turizmom u Apatinu bavili pre mene nije bilo lako da turistima i operaterima preporuče komplekse bazena Banje Junaković koji su oskudevali sanitarnim čvorom ili apatinsku plažu koja je bila zarasla u korov i ambroziju. Danas je, na sreću, to sve, zahvaljujući lokalnoj samoupravi i menadžmentu Banje Junaković, kao i pokrajinskoj instituciji, dovedeno na nivo kojim se Apatinci mogu ponositi i rado ugostiti turiste iz cele Srbije i sveta. Sanirajući goruće probleme, kao što su navedeni primeri, verujem da ćemo u godinama pred nama imati više prostora za nove investicije u turizmu i pored onih već najavljenih kao što su rekonstrukcija pristana, apatinski muzej i slično – dodao je Jović. 
 
Kad je u pitanju turistička promocija Jović se pohvalio da Apatin danas raspolaže modernim turističkim sajtom koji će uskoro osvanuti i na engleskom jeziku. 
 
-Prisutnost na društvenim mrežama je konstantna, ispraćeni su svi trendovi modernog, digitalnog sveta, čime se ostvaruje najlakša i najbrža komunikacija sa turistima. Pri kraju je realizacija projekta postavljanja višejezične, turističke signalizacije. Izrađene su nove brošure sa stilizovanom mapom grada i najvažnijim objektima, a pripremaju se i još neka interesantna iznenađenja po tom pitanju. Posećuju se najveći sajmovi u Srbiji. Sve navedeno se možda danas ne čini toliko značajnim i smatra se podrazumevanim, ali trebalo je mnogo volje, rada i vremena da se za ovako kratak period dostigne određeni nivo i otklone glavni nedostaci čime su značajnim delom ispunjena predizborna obećanja. Zahvaljujući svemu navedenom broj dolazaka turista je u 2018. godini bio za 47,51 odsto veći nego u 2016. godini, a broj noćenja se povećao za 17,6 odsto. Ono što je ipak najvažnije reći, mi smo i te kako svesni da ovo nije dovoljno i da je neophodan značajniji rast kako bi veći broj građana osetio ekonomske boljitke od turizma, ali prvi i najteži koraci su načinjeni - konstatovao je Jović. 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar