Živa biblioteka prvi put u Apatinu

Centar za kulturu i obrazovanje Sonta u partnerstvu sa UG Breza i Centrom za socijalni rad Apatin realizuje projekat pod nazivom “Glas mladih osoba sa invaliditetom u Opštini Apatin“. U okviru tog projekta planirano je održavanje prve apatinske Žive biblioteke u saradnji sa grupom Hajde da iz Beograda.

Projekat je podržan od strane Foruma mladih sa invaliditetom, a u okviru projekta “Digitalna i medijska pismenost mladih sa invaliditetom/hendikepom”. Projekat se realizuje u okviru programa Evropske Unije “Civil Society Facility and Media Programme 2016-2017”.

Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka, gde čitaoci dolaze da pozajme “knjigu” na određeno vreme. Postoji jedna razlika: knjige u Živoj biblioteci su ljudi, te knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda, stereotipa, koji su često žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče. Njihovo "čitanje”, traje 30 minuta, a jedan čitalac može da razgovara sa više knjiga. Jedna od najvećih vrednosti Žive biblioteke jeste ta što tokom nje svi učesnici mogu da dovedu u pitanje svoje predrasude tako što će se suočiti sa njima. Istraživanja su pokazala da što je viši stepen kontakta među ljudima koji pripadaju različitim grupama, to će se u većoj meri smanjivati negativni stereotipi koji su među njima ranije postojali. Živa biblioteka omogućava da se upravo ti kontakti ostvare.

Na Živoj biblioteci knjige su osobe sa invaliditetom. Kada dođete na Živu biblioteku volonteri i bibliotekari će Vam objasniti pravila čitanja i uputiti ka knjigama koje želite da čitate. Jedno čitanje traje 30 minuta, tokom kojeg imate priliku da sa osobom uđete u dialog i postavite pitanja koja ste uvek imali, a tiču se osoba sa invaliditetom. Kako žive osobe sa invaliditetom? Sa kojim izazovima se svakodnevno suočavaju? Kako se bore sa društvenom stignom?

Da bi se apatinska Živa biblioteka uspešno sprovela neophodna je pomoć volontera. Pošto je situacija sa pandemijom koronavirusa pomerila rokove, organizatori kažu da će se odgovori na pitanja ko sve može da bude volonter, šta se očekuje od volontera, kako se prijaviti, saznati blagovremeno, kad se budu stekli uslovi za održavanje Žive biblioteke.  


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar