Žikine večeri?! Unuk predsednika opštine najbolji kuvar junior!

Na početku da naglasimo - Dragi naš dečače, nisi ti ništa kriv.

Pre nešto više od mesec dana u bosansko-hercegovačkoj javnosti podigla se velika prašina povodom stavljanja Tina Svena Sušića na spisak fudbalske reprezentacije BiH za Svetsko prvenstvo u Brazilu.
Njegov stric Safet Sušić, selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine jedva se odbranio od silnih kritika, koje su mu s pravom bile upućene, jer je Tino imao prosečnu sezonu u splitskom Hajduku i realno nije zaslužio poziv u nacionalni tim.

Svi se sećate i "slučaja Petković" iz 2006. godine kada je tadašnji selektor reprezentacije (opet tadašnje) Srbije i Crne Gore Ilija Petković uvrstio na spisak tima za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj svog sina Dušana Petkovića. Ako je oko Tina Sušića i bilo argumenata za, kod Dušana je sve kristalno jasno. Ali, kako su naši stari voleli da kažu, krv nije voda.

Zašto vam ovo pričamo? Apatin je specifična sredina. Mali gradić od 17 hiljada stanovnika, koju većinom čine kolonisti iz Like i njihovi potomci. Ne samo što se svi dobro poznaju, već je velika većina povezana rodbinskim vezama, i što bi se reklo "svako ima nekoga svog".

Prisustvo prvog čoveka opštine raznim manifestacijama u gradu sve više iritira dobar deo stanovništva. Naravno da zbog funkcije koju tako selektivno koristi treba da otvori Ribarske večeri, postavi kamen temeljac i slično, ali filatelija, plivanje, fudbal, hortikultura, stari zanati i kuvanje paprikaša sigurno mogu da prođu bez njegovog prisustva.

Najnoviji primer veoma opasnog stvaranja kulta ličnosti bez koje će Apatin navodno doživeti apokalipsu jeste titula najboljeg kuvara ribljeg paprikaša dodeljena njegom unuku Luki.

Tema jako osetljiva, jer bi neko pomislio i rekao "pustite bre to, šta je dečak kriv?"
Nije kriv, to smo jasno naglasili i u prvoj rečenici ovog teksta.
Krivi su drugi, krivi su oni koji žele da obesmisle i jednu od najstarijih autentičnih veština Apatina - kuvanje ribljeg paprikaša. Sutra će "nekog svog" da proglase najboljim mladim uzgajivačem golubova ili najperspektivnijim šahistom, samo zato što ima "dobar pedigre".

Dragi naš Luka, želimo ti još mnogo ukusnih kotlića, mnogo učešća na raznim manifestacijama i da dedine penzionerske dane često začiniš ovim divnim specijalitetom.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar