Završena 7. Lička olimpijada - Džimi komerc ponovo odbranio titulu prvaka

Tradicionalna manifestacija u kojoj se odmeravaju viteške ličke discipline, po sedmi put je održana u našem gradu. Uz bogat kulturno umetnički program, blagoslov oca Dragana Števića, govor gostiju, intoniranje himne i na kraju obraćanje prisutnima od strane Radivoja Sekulića, predsednika opštine Apatin, 7. Lička olimpijada zvanično je otvorena.

19 postrojenih ekipa spremno je čekalo da takmičenje počne.

Kao i prethodnih godina, prvo su na redu bila deca i trka u vrećama. Najbolji su nagrađeni vaučerima u Slatkoj kući, ličkim kapama i diplomama. Svaki od učesnika dobio je po majicu, a najmlađi učesnik, Konstantin Radovanović, dečak od svega godinu i po' dana, dobio je ličku kapu. Evo i plasmana dečje trke u vrećama:
1. Branko Đonlić
2. Katarina Tomić
3. Zorana Anđelović


Nagrade je uručio predsednik opštine Apatin, Radivoj Sekulić.


Hodanje bo brvnu prva je disciplina u kojoj su spretnost, veštinu i brzinu odmeravali takmičari ovogodišnje Ličke olimpijade.

Pored novčanih nagrada ii medalja, prvoplasirani je nagrađen gajbom piva i ličkom kapom. A najbolji su bili:
1. Nemanja Ljuština (Lički majkani, Kolut), vreme prelaska brvna: 5 sekundi i 05 stitinki
2. Miloš Cumbo (Krajiški vitezovi, Banja Luka), vreme prelaska brvna: 5 sekundi i 30 stotinki
3. Aleksandar Raković (Stefan, Sevojno), vreme prelaska brvna: 5 sekundi i 53 stotinke.

Nagrade im je uručio Milan Škrbić, predsednik Zavičajnog udruženja Ličana ,,Nikola Tesla'' iz Apatina i predsednik SO Apatin.


Vučenje kuke, druga po redu disciplina, donela je prve povrede nastale u žaru borbe. Jednom od takmičara iskočila je kost iz zgloba na prstu ruke, ali srećom, povreda nije velika i takmičenje je nastavljeno. I u ovom odmeravanju snage i veštine, pored medalja i novčanih nagrada, prvoplasiranom je pripala i gajba piva, kao i lička kapa, a nagrade im je uručio Miodrag Linta, narodni poslanik i zamenik predsednika odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije. Evo i imena prvoplasiranih u ovoj disciplina:


1. Saša Stanić (Džimi komerc, Prigrevica)
2. Nedeljko Stojković (Stefan i Div, Užice)
3. Milan Vidak (Lički sokolovi, Apatin)


Skok u dalj iz mesta:
1. Aleksandar Bundalo (Džimi komerc, Prigrevica)
2. Aleksandar Krajišnik (Prigrevčani, Prigrevica)
3. Ratomir Baštić (Ćiro lička kaldrma Drvar, Beograd)

Najbolji u ovoj disciplini takođe su osvojili medalje i novčane nagrade, a prvi je dobio i gajbu piva i ličku kapu. Nagrade im je uručio Momčilo Šiljegović, načelnik opštine Nevesinje.


 

Pretezanje štapa nije donelo mnogo novina, jer je i ovog puta najbolji bio do sad nepobedivi Dalibor Zelen.
1. Dalibor Zelen (Džimi Komerc, Prigrevica)
2. Miloš Milanović (Stefan i Div, Užice)
3. Goran Veselinović (Krajiški vitezovi, Banja Luka)

Nagrade (medalje, novčane nagrade, prvoplasiranom i gajbu piva i ličku kapu) dodelio im je Petar Pepa Bursać, član organizacionog odbora Ličke olimpijade i glavni sudija.


 

Još jedna atraktivna disciplina koja je usledila bila je skok u vis iz mesta.

Najbolji je osim novčane nagrade i medalje takođe dobio gajbu piva i ličku kapu, a drugi i treći medalje i novčane nagrade.
1. Danijel Popović (Stefan i Div, Užice) sa preskočenih 1,55 metara
2. Radovan Vidačić (Lički sokolovi, Apatin) sa preskočenih 1,52 metra
3. Aleksandar Krajišnik (Prigrevčani, Prigrevica) sa preskočenih 1,46 metara

Nagrade im je uručio Đorđe Vukmirović, novinar Večernjih novosti.


Ono što je još obeležilo ovu 7. Ličku olimpijadu svakako je bratimljenje naših gostiju, Udruženja ,,Ćiro lička kaldrma'' -  Drvar iz Beograda i i domaćina, Zavičajnog udruženja Ličana ,,Nikola Tesla'' iz Apatina.


Disciplina koja svake godine izazove veliko interesovanje svakako je penjanje uz stožinu. Ovoga puta najbolji se uspeo uz nju za neverovatnih 4,09 sekundi. A upućeni kažu da on to može i za manje od 4 sekunde. Naravno da je, pored medalje, ličke kape i novčane nagrade, izuzetno spretni Nikola Kovačević osvojio i pršut koji je bio okačen na vrh stožine. Drugi i treći dobili su medalje i novčane nagrade, a uručio im ih je Miomir Filipović, novinar Politike. Evo i imena najboljih u ovoj disciplini:
1. Nikola Kovačević (Lički sokolovi, Apatin), uspeo se uz stožinu za 4,09 sekundi
2. Jovan Stupar (Džimi komerc, Prigrevica), vreme: 4,98 sekundi
3. Milan Prodanović (Prigrevčani, Prigrevica), vreme: 6,15 sekundi


 

U ovoj disciplini nastupio je i najstariji takmičar ovogodišnje Ličke olimpijade, Slobodan Ivančević, a koji je takođe od strane organizatora nagrađen na samom kraju takmičenja.


 

Pre nastavka takmičenja, usledila je pauza na kojoj se mogao probati sjajan vojnički pasulj, naravno besplatno. Postavljen je veliki broj šatora pod kojima su se domaćini i gosti odmarali i uživali uz muziku, jelo i piće.


 

Nakon okrepljenja, usledilo je obaranje ruke. Zanimljivo je bilo da su dva brata blizanca, Miloš i Marko Todić osvojili drugo i treće mesto, ali je od obojice bolji bio mladi Goran Žepina. I ovde su se osvojile vredne novčane nagrade, plus lička kapa i gajba piva za najboljeg, a nagrade im je uručio Darko Dozet, fotoreporter Večernjih novosti.
1. Goran Žepina (Lički sokolovi, Apatin)
2. Miloš Todić (Likosi, Novi Sad)
3. Marko Todić (Stefan, Sevojno)


 

U bacanju kamena s ramena oboren je rekord Ličke olimpijade. Miloš Marković kamen je bacio neverovatnih 15,20 metara. Pošto je ova disciplina imala sopstvenog sponzora, u njegovo ime (Elekom, Bgd) novčane nagrade od 15.000 dinara za prvoplasiranog, 10.000 za drugog i 6.000 dinara za trećeg, uručio je Nikola Puača ispred Zavičajnog udruženja Ličana ,,Ognjište'' iz Prigrevice. Sem toga, najbolji su osvojili i medalje, a rekorder i gajbu piva i ličku kapu.
1. Miloš Marković (Džimi komerc, Prigrevica), 15,20 metara
2. Radovan Zeković (Ćiro lička kaldrma Drvar, Beograd), 14,56 metara
3. Svetko Škondra (Lički sokolovi, Apatin), 12,35 metara


 

Svakako jedna od najcenjenijih i disciplina koje nose najviše poena bilo je odmeravanje snaga u nadvlačenju konopa. Favoritu Džimi komercu pobeda je ovog puta izmakla, tako da je ove godine najbolja ekipa Stefan i Div iz Užica. Džimi komerc je bio sponzor ove discipline, te je u to ime Mile Samardžije, vlasnik Džimi komerca uručio nagrade najboljima.


1. Stefan i div, Užice
2. Džimi komerc, Prigrevica
3. Krajiški vitezovi, Banja Luka

Osim novčanih nagrada od 30.000 dinara, 15.000 dinara i 10.000 dinara i medalja, ekipa Stefan i Div osvojila je i dve gajbe piva, 2 litre rakije, a svaki od prvoplasiranih takmičara koji je učestvovao u nadvlačenju konopa dobio je na poklon i ličku kapu.
 

Nadvlačenjem konopa, završena je i poslednja disciplina 7. Ličke olimpijade. Poeni su sabrani i konačno se došlo do proglašenja ekipnih pobednika. Iako su se svi lavovski borili, ekipa Džimi komerca  iz Prigrevice i ove godine je uspela da odbrani titulu najboljeg i time po sedmi put osvojila prvo mesto Ličke olimpijade u Apatinu.
1. Džimi komerc, Prigrevica sa osvojenih 840 bodova
2. Stefan i Div, Užice sa osvojenih 680 bodova
3. Lički sokolovi, Apatin sa osvojenih 560 bodova


Četvrto mesto su osvojili Prigrevčani iz Prigrevice sa 300 bodova i time ušli u red najboljih. Sa njima se takođe iduće godine ostali neće moći sretati do četvrtfinala po propozicijama takmičenja. Tri najbolje ekipe osvojile su pehare, a prvoplasirani i veliki prelazni pehar. Sem toga, ekipa koja je zauzela treće mesto dobila je gajbu piva i litar rakije, a nagrade im je uručio popularni pevač Boro Drljača, uvek rado viđen gost među Apatincima. Drugoplasirani su osvojili i dve gajbe piva i 2 litre rakije, što im je uručio pukovnik Neđo Antonić, Patriotski front, Bačka Palanka. Ekipa Džimi komerca iz Prigrevice koja je opravdala titulu favorita dobila je tri gajbe piva, tri litre rakije i pečeno jagnje uz koje su mogli proslaviti pobedu kako dolikuje. Najboljima je nagrade uručio Milan Škrbić, predsednik Zavičajnog udruženja Ličana ,,Nikola Tesla'' i predsednik SO Apatin.


Ostalo se još po završetku takmičenja, družilo se uz jelo i piće, a to je ono najlepše što svi ponesu sa Ličke olimpijade.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar