Završen XIII memorijal Jovan Đuran (FOTO)

U subotu, 23. juna, održano je prvo kolo Otvorenog prvenstva AP Vojvodine u Somboru. Dvoprezi i četvoroprezi iz Banata,Srema i Bačke vozili su svoje lipicanere kroz čunjeve, izvodili egzibicije i bili praznik za oči i dušu somborske publike. Svojom, elegancijom, umetnošću i spretnošću vožnje zaprega, zaustavljali su dah mnogobrojne publike  na pomoćnom stadionu FK Žak.


Prvenstvo Vojvodine otvorila je plesna grupa ‘’Plesić’’ sa devojčicama od 3-6 godina i defile zaprega koje je predvodila 15-godišnja Tatjana Ćosović iz Kupusine. Takmičare su pozdravili Nikola Đuran ispred organizatora, Stanko Kosovac ispred Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo, gospodin Željko Dvoržak ispred pokrajinskog sekreterijata za privredu i turizam, a manifestaciju je otvorio pomoćnik gradolnačelnice za kulturu Branislav Svorcan.

U takmičenju za Otvoreno prvenstvo AP Vojvodine Dragan Trnjakov iz Stapara bio je najbrži senior, za njim je bio Nikola Bubanj iz Odžaka a treće mesto je zauzeo somborac Mihajlo Antunić.

Medju juniorima, prvo mesto je osvojio  Nikola Cvjetičanin iz Petrovaradina, drugo mesto je pripalo  Milici Petrov iz Zrenjanina, a treće mesto je pripalo  Aleksandri Trnjakov iz Stapara.

Iznaneđenje dana su bili vrhunski četvoroprezi koji su posle završenog takmičenja svoje lepotane provozali ulicama Sombora. Topot konja čuo se do samog centra grada. Vlasnik najuspešnijeg  četvoroprega  je Milan Gaković iz Kucure, drugi je bio Boris Mijalkovski iz Jabuke, a treće mesto zauzela je zaprega iz Stapara vlasnika Dragana Trnjakov.


Drugi deo manifestacije bio je posvećen somborskom saraču Jovanu Đuranu, koji je ceo svoj život posvetio konjima i izradi opreme za njihovo prezanje. Konkurencija i napetost takmičara, ali i publike bila je velika. U finale Memorijala za seniore plasirao se Somborac Mihajlo Antunić. Zaustavljenog daha pratila se njegova vožnja koja je bila umetnost na veoma zahtevnoj stazi. Mihajlo je iza sebe ostavio velika imena zaprežnog sporta u Srbiji i osvojio po prvi put prvo mesto na zvaničnom takmičenju u svojoj jednogodišnjoj karijeri. Drugi je bio Nikola Živančević iz Dobanovaca, a treći Dragan Trnjakov iz Stapara.

          .
Kruna dana bila je kružna revija za jahače i tradicionalne fijakere. 15 ponosnih vozača fijakera i 4 mlada jahača bili su prelepa slika koja je prisutne za trenutak vratila u prošlost, u Sombor pre jednog veka. Izabran je najlepši pastuv, kobila, tri najlepše zaprege, najmlađi vozač zaprege od 4 godine, najlepši fijaker, kao i posebna nagrada fijaker stari za najlepšu zapregu kakva se nekada vozila ulicama Sombora, a koju je osvojio Željko Andrašić iz Doroslova sa suvozačem  Marásek Ildikó iz Kupusine. Oni su bili obučeni u kostime iz početka 20-tog veka.


Sudijski kolegijum za kružnu reviju činili su: dobitnik povelje grada Sombora za 2018. godinu dr Milan Zobenica, Nada Putica etnolog gradskog muzeja i pobednik Memorijala Mihajlo Antunić.
Manifestacija je završena pozivom za sve prisutne da se vide i sledeće godine na istom mestu.


Foto: Goran Barać i Ispánovics József
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar