Završen EU projekat Stanovanje Roma

Završetak EU projekta Stanovanje Roma obeležen je predstavljanjem ostvarenih rezultata na konferenciji kojoj su prisustvovali Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Mateja Norčić Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava i Marko Jovanović, pomoćnik ministra finansija, iz Sektora za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Ispred Opštine Odžaci konferenciji je prisustvovao Andrija Đurić, koordinator Romske kancelarije.

U okviru projekta koji je finansirala Evropska unija uz saradnju i kofinansiranje Vlade Republike Srbije, a čiji su glavni korisnici bili Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Kancelarija za ljudska i manjinska prava, unapređeni su infrastrukturni uslovi za 5000 Romkinja i Roma, a izgrađeno je ili renovirano ukupno 185 stambenih jedinica za preko 740 pripadnika romske populacije. Takođe, pripremljena je tehnička dokumentacija potrebna za buduće projekte unapređenja stambenih uslova za više od 70 kuća, 300 stanova, kao i za projekte unapređenja infrastrukture za preko 4000 Romkinja i Roma. U 20 lokalnih samouprava širom Srbije formirani su i mobilni timovi za inkluziju Roma.

Andrija Đurić, koordinator Romske kancelarije u Opštini Odžaci izneo je podatak da je, na osnovu Konkursa Evropske unije Trajna stambena rešenja i izgradnja nedostajuće infrastrukture u romskim naseljima, u Opštini Odžaci u okviru projekta Da svaki Rom ima dom obezbeđeno 1 050 000 evra. Izgrađene su 34 stambene jedinice za potrebe raseljavanja romskog naselja u Bogojevu na pet lokacija. U romskom naselju je izgrađena saobraćajnica u dužini 450 metara, ulična rasveta, atmosferska kanalizacija i vodovodna mreža. Istakao je da je Opština Odžaci učestvovala u ovom projektu sa iznosom od 15% ukupne vrednosti projekta, čime je pokazala da radi na poboljšanju životnog standarda Romkinja i Roma, što je jedan od najvećih izazova sa kojima se susreće romska populacija u Srbiji.

 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar