Završavaju se projektne aktivnosti sa ciljem povećanja zapošljivosti Romkinja u Apatinu

Udruženje građana Breza iz Apatina u saradnji sa lokalnom samoupravom i organizacijom SKGO završava projektne aktivnosti čiji je cilj povećanje zapošljivosti Romkinja, a reč je o grupi od 30 žena. Prema rečima Milke Baste, master psihologa i stručne saradnice u ovom udruženju, realizovana je serija radionica usmerenih ka razvoju veština potrebnih za zapošljavanje, obuka za pisanje CV-a, kurs nemačkog i mađarskog jezika, kao i obuka za gerontodomaćice.

-U sklopu navedenog projekta pružena je i psihosocijalna podrška ženama romske nacionalnosti koja se pokazala kao vema značajan segment u pogledu osnaživanja u pravcu zapošljavanja. Od učesnica smo dobili povratnu informaciju o značaju celokupnog procesa osnaživanja uz naglasak da psihosocijalnoj podrška treba da bude kontinuirana što nam daje prostor za buduće planove - kaže Basta.

U saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Udruženje je realizovalo projekat obuke za kozmetičarke, manikirke i pedikirke koji je bio namenjen ženama žrtvama porodičnog nasilja i tokom kojeg je trinaest žena uspešno završilo obuku. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje šest osoba sa invaliditetom je radno angažovano, od juna do oktobra ove godine. Prema rečima Baste u planu je nastavak aktivnosti usmerenih na poboljšanje kvaliteta života dece i omladine sa invaliditetom i dece koja potiču iz socijalno marginalizovanih društvenih grupa.

Pandemija koronavirusa je, kako je istakla Basta, značajno usporila aktivnosti udruženja i to posebno one koje se odnose na organizovanje radionica za osobe sa invaliditetom i različite grupne aktivnosti.

-Odložen je početak javnih radova za osobe sa invaliditetom koji su započeti kada je došlo do jenjavanja epidemije i uspešno se privode kraju. Aktivnosti na realizaciji EU projekta inkluzije Roma su takođe značajno usporene, ali je odobren produžetak projekta za tri meseca te se i to uspešno završava. Kad je u pitanju podrške deci iz socijalno osetljivih kategorija putem angažovanja volontera koji su obavljali poslove iz domena ličnih pratilaca dece u školama i vrtićima, te aktivnosti su bile obustavljene i odvijale su se samo putem telefona – rekla je Basta dodajući da je situacija sa koronom zahtevala prilagođanje svih te su, u ovim specifičnim okolnostima, u Udruženju vodili računa o potrebama korisnika.

Tokom vanrednog stanja članovi Udruženja su, kako je podsetila Basta, učestvovali u humanitarnim aktivnostima vezanim za obezbeđenje hrane i drugih potrepština starijim sugrađanima i osobama sa invaliditetom. Rad od kuće je bio usmeren na obezbeđivanje preduslova za organizovanje online obuke za gerontodomaćice koju je uspešno završilo dvanaest Romkinja iz Apatina. Realizovana je i savetodavna podrška roditeljima dece sa invaliditetom koja se odvijala putem telefona.

 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar