Zavod za javno zdravlje Sombor, prvi zavod u Srbiji koji će raditi testiranje uzoraka na Korona virus

Gradsko veće grada Sombora odobrilo je sredstva u iznosu od 3.668.343,12 dinara Zavodu za javno zdravlje Sombor za nabavku aparata za automatsku ekstrakciju nukleinskih kiselina. Ovim je Zavodu omoguće sprovođenje testova na prisustvo koronavirusa.

Ovaj aparat će, prema rečima direktorke Zavoda za javno zdravlje u Somboru dr Dragoslave Čubrilo, ubrzati i olakšati rad zaposlenih u Zavodu.

-Do sada smo radili uzorkovanje na koronavirus, a od početka ove nedelje smo krenuli testiranje uzoraka u našoj mikrobiološkoj laboratoriji tehnikom PCR. Gradsko veće grada Sombora u okviru društvene brige za javno zdravlje prepoznalo je potrebu za nabavku ovakvog aparata, što znači da će se moći pripremiti uzorci za testiranje brže i bezbednije i čak do 100 uzorka na dan. Bez ovoga aparata uzorci se pripremaju ručno, manji broj uzoraka možemo da obradimo dnevno, duže vreme nam je potrebno za samu obradu, a postoji mogućnost i tog akcidentalnog inficiranja osoblja koje radi. Moram da naglasim da je Zavod za javno zdravlje Sombor prvi među zavodima i u Vojvodini i u Srbiji koji je počeo sa ovom molekularnom tehnikom, koja je budućnost, ne samo kada je u pitanju testiranje na koronavirus, već i sva druga testiranja – rekla je Čubrilo.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar