Zapažen nastup Apatinaca i Prigrevčana na Krajiškom višeboju u Banatskom velikom selu

Tradicionalni "Krajiški Višeboj" u Banatskom Velikom Selu kraj Kikinde, koji je okupio vitezove čojstva i junaštva, ostaće zabeležen kao sećanje na nastradalog brata Nikolu Kovačevića.

Mladić Nikola Kovačević (26) iz Banatskog Karađorđeva koji je 22. juna nastradao u teškoj saobraćanoj nesreći bio je je jedan od najboljih takmičara na ovoj tradicionalnoj manifestaciji. Nikola je u discipline "penjanje uz stožinu" obarao sve rekorde, pa je tako za samo 3 sekunde uspevao da se popne uz stub visine od 6 metara.
Takmičari i organizatori devetog po redu "Krajiškog Višeboja" odlučili su da tradiciju ne prekidaju. Junaci velikog srca ovogodišnji Višeboj posvetili su natradalom Nikoli, a kako su rekli za portal "Telegraf.rs" sav prilog biće doniran Nikolinoj porodici.
 
- Disciplina "penjanje uz stožinu" ove godine je bila bez nadmetanja. Uz minut ćutanja odali smo poslednji pozdrav našem bratu Nikoli. Predsednik našeg udruženja, Jovan Stupar, simbolično se popeo kako bi ličku kapu ostavio na stožini u znak sećanja na Nikolu Kovačevića. Sav sakupljeni prilog od donatora, sponzora i svih koji su podržali manifestaciju biće usmeren ka Nikolinoj porodici koja će prilog iskoristiti za podizanje spomenika, rekao je Borislav Stojisavljević, član “Krajiškog Višeboja”.
 
Deveti Krajiški Višeboj, po starom dobrom pravilu održan je kraj zavičajne kuće. Discipline na kojima su takmičari učestvovali su trka u džaku, bacanje kamena s ramena, hodanje po brvnu, obaranje ruku, skok u dalj iz mesta, skok u vis iz mesta, prevlačenje klička, nadvlačenje konopom.
 
Pobednici su , kako kažu takmičari- svi koji su učestvovali, ipak , najjaču ruku imao je Ilija Trmošljanin iz Banatskog Velikog Sela koji je pobedio u disciplini ”obaranje ruku” , dok je snažan zalet u disciplini “kamena sa ramena” ostvario Miloš Marković iz ekipe “Džimi komerc”.
 
Višeboj je staro sportsko nadmetanje, a stanovnici banatskog mesta krenuli su da ga oživljaju pre tačno devet godina.
- Ideja je plasirana iz moje ljubavi prema sportu, poštovanju porekla naših predaka iz Bosanke Krajine. S obzirom da živimo u seoskoj sredini gde nedostaju društvana dešavanja, Višeboj je prilika da se okupimo , da zajedno timski učestvujemo, a i da oživimo naše poreklo i korene. Sledeće godine nas očekuje jubilarna manifestacija, nadam se što većem odzivu takmičara, sponzora i ljudi dobre volje koji bi nam pomogli da nastavimo tradiciju, istakao je Stojisavljević.
 
Ekipe koje su ove godine učestvovale su: Krajišnici iz Banatskog Velikog Sela, Mladi Krajišnici, Lički soko iz Apatina, Džimi Komerc iz Prigrevice, Seleuški Višebooj, Nikolini drugari iz Banatkog Karađorđeva i ekipa Kolubara.
 
 
Izvor i foto: telegraf.rs
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar