Zajednička akcija KZM i CK Apatin povodom Svetskog dana bez duvanskog dima
30.11.-0001.

Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, 31. maja, volonteri Kancelarije za mlade i aktivisti Crvenog krsta opštine Apatin organizovaće u četvrtak zajedničku akciju pod geslom "Živim zdravo - furam pravo". Naime, za štandom Kancelarije za mlade, koji će biti postavljen ispred zgrade Opštinskog kulturnog centra od 10 do 12 časova, volonteri će sugrađanima koji simbolično podrže akciju, ostavljajući po cigaretu, deliti razno voće, ali i propagandni materijal o štetnom delovanju duvanskog dima. Aktivisti Crvenog krsta, u saradnji sa Domom zdravlja iz Apatina, vršiće merenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Građani će biti u mogućnosti, kako je najavljeno, da dobiju besplatne lekarske savete. Cilj ove akcije jeste afirmisanje zdravih stilova života i unapređenje svesti kod svih sugrađana, posebno mladih, o štetnom uticaju poroka modernog doba na njihovo zdravlje i okolinu. Posebna pažnja biće posvećena opasnosti od pasivnog pušenja, jer podaci Ministarstva zdravlja  Republike Srbije govore da svakodnevno ili povremeno puši 33,6 odsto odraslih. Među muškarcima je 38,1 odsto pušača, među ženama 29,9 odsto, a sve je više i mladih koji padaju pod uticaj ovog poroka.
Svetska zdravstvena organizacija izabrala je "Uplitanje duvanske industrije" kao temu ovogodišnjeg Svetskog dana borbe protiv pušenja. Kampanja će se fokusirati na raskrinkavanje i suprotstavljanje bezobzirnim i agresivnim pokušajima duvanske industrije da osujeti primenu Okvirne konvencije o kontroli duvana. Obavezu iz ovog međunarodnog ugovora do sada su ratifikovale 173 zemlje sveta.

Veselin Mašić, KZM


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar