Za rekonstrukciju crpne stanice kod Bezdana oko 73 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević i direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić, obišli su radove na rekonstrukciji crpne stanice „Bezdan II“ kod Sombora, koja je ključni vodoprivredni objekat za snabdevanje vodom bačkog dela hidrosistema Dunav-Tisa -Dunav.

Crpna stanica „Bezdan II“, koja se nalazi na dunavskom odbrambenom nasipu kod naselja Bezdan, važan je vodoprivredni objekat iz sistema mreže kanala DTD, jer u periodu oskudice u vodi snabdeva kanal Vrbas-Bezdan vodom iz Dunava, a u periodu velikih unutrašnjih voda prebacuje suvišne vode istog kanala u Dunav.
 
- U okviru generalne politike Pokrajinske vlade akcenat se stavlja na osposobljavanje postojećih i izgradnju novih sistema za navodnjavanje. Ovom investicijom želimo da prevaziđemo postojeće probleme. Od kada je izgrađena, pre 60-tak godina, prisutan je trend opadanja minimalnog nivoa Dunava i to predstavlja problem u radu crne stanice. Povećanjem kapaciteta ovog agregata sa četiri na pet kubnih metara u sekundi i spuštanjem kote u usisnom bazenu sa koje će se uzimati voda, biće lakši dovod vode do hidrosistema DTD, rekao je de Vuk Radojević.
 
Rekonstrukcija crpne stanice „Bezdan II“ jedan je od četiri investiciona projekta u vodoprivredi Vojvodine za koja su, u visini od 600 miliona dinara, obezbeđena finansijska sredstva rebalansom pokrajinskog budžeta u prvoj polovini ove godine.
 
- Iz tih sredstava se realizuje ova investicija u vrednosti od oko 73 miliona dinara. Takođe, radi se čišćenje kanala Vrbas-Bezdan, odnosno Velikog bačkog kanala, koji je usko povezan sa ovim kanalom. Ovom investicijom biće olakšan i poboljšan dotok vode i u postojeće podsisteme za navodnjavanje, pre svega u sistem Kula-Mali Iđoš, izjavio je Radojević.
 
Prema rečima direktora „Voda Vojvodine“ Slavka Vrndžića, radovi na „Bezdanu II“ biće završeni početkom naredne godine, nova pumpa biće energetski efikasnija, zatim će se raditi i na druga dva agregata, kao i na predvodnici kod Bezdana.
 
- Kada se sve ovo poveže, posle više decenija, ponovo ćemo ovu žilu kucavicu, odnosno Veliki bački kanal imati u punom kapacitetu, rekao je Vrndžić.
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar