Za poboljšanje rada fabrike vode u Apatinu 20 miliona dinara od pokrajinskog sekretarijata

Opština Apatin je putem konkursa kod Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedila nepunih 20 miliona dinara kako bi se servisirala fabrika za proizvodnju pijaće vode.  

-U pitanju je još jedan u nizu konkursa gde smo prošli i dobili bespovratna sredstva kod ovog sekretarijata. Opština Apatin ima još spremljenih projekata, a mnoge i sa građevinskom dozvolom sa kojima čeka na raspisivanje konkursa na pokrajinskom i republičkom nivou kako bi se obezbedila sredstva za našu opštinu. Podsetiću da smo unazad par meseci dobili sredstva za rekonstrukciju pristana, zatim sredstva za izradu izvođačkog projekta za glavni prečistač voda, rekonstrukciju puta Motel-Vagoni, 25 miliona za zamenu rasvete u Prigrevici, a u narednom periodu je plan da se preko evropskog fonda i romske organizacije obezbede sredstva za rekonstrukciju puta od Hladnjače do deponije – rekao je predsednik Opštine Apatin Milan Škrbić.
 
Prva faza izgradnje fabrike vode izvorišta Apatin puštena je u rad 1997. godine. Ona podrazumeva 12 automatskih filtera kapaciteta 120 l/sec na kojima se vršila deferizacija i demanganizacija i delimično uklanjanje amonijaka, za dezinfikciono sredstvo je korišten tečni hlor.  
 
Druga faza izgradnje fabrike vode završena je 2008. godine, a podrazumevala je, rekonstrukciju prvog stepena filtracije, dogradnja 6 bioloških filtera za otklanjanje amonijaka i 4 filtera za otklanjanje mangana smeštenih u novu halu na izvorištu vodovoda Apatin, kao oksidaciono sredstvo uvodi se čist kiseonik.  
 
-Do manjeg poremećaja u radu prvog stepena filtracije došlo je 2015. godine, što je za posledicu imalo iznošenje dela ispune, kao i nedovoljan kapacitet za reaktivaciju filterske ispune, te je bilo nephodno izvršiti zamenu ispune i rekonstrukciju sistema hlorisanja. Idejni projekat rekonstrukcije prvog stepena filtracije podrazumeva zamenu filterske ispune prvog stepena filtracije na fabrici vode, kao i  peskarenje i antikorozivna zaštita istih. Radi poboljšanja rada prvog stepena filtracije radiće se i rekonstrukcija tehnološke opreme, odnosno pojačavanje kapaciteta proizvodnje natrijum-hipohlorida radi efikasnije oksidacije gvožđa izdvojenih na filtererima i dezinfekcije samih filtera, sprečavanje razvoja gvožđevitih bakterija i reaktivacija aktivnog filterskog sloja – rekao je direktor JKP Naš dom Apatin Nebojša Smiljanić
 
Na osnovu izrađenog projekta Rekonstrukcije postrojenja za preradu vode Apatin (I stepen filtracije), sredstva su dodeljena od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Novi Sad, u visini od 19.973.002,50 dinara, što predstavlje 79,90 odsto, a korisnik sredstava, odnosno, budžet Opština Apatin 5.024.497,50 dinara što predstavlja 20,10 odsto. Tačno učešće pokrajinskog fonda i budžeta opštine će biti utvđen po okončanju postupka javne nabavke, po utvrđenoj srazmeri. 
 
  
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar