Viteški podvig apatinskog ribolovca Konga

Apatinski ribolovac Zoran Zorić - Kongo, član USR "Bucov" je ovih dana tokom ribolova na Dunavu napravio potez koji se u ribolovnim krugovima slobodno može nazvati viteškim, potez koji vraća veru u osnovno načelo da ribolov postoji prvenstveno zbog sporta, a ne ribljeg paprikaša. On je ulovio smuđa teškog 9,9 kg za koji bi slobodno mogao da konkuriše za titulu najpecaroša godine.

Kad se ovaj kapitalni primerak našao u čamcu, ispostavilo se da je to ženka, matica koja u sebi nosi ko zna koliko kilograma ikre. Zorić ni jednog trenutka nije razmišljao. Sa kolegama ribolovcima je napravio slike za uspomenu, i ribu vratio tamo gde joj je i mesto - u Dunav.

U naletu nazovi ribolovaca koji "love" strujom, mrežama, a neretko i bombama ovaj potez popularnog Konga deluje sasvim nestvarno, ali u pravom trenutku da posluži kao linija vodilja drugim ribolovcima, posebno mladima koji tek ulaze u tajne ovog lepog i zdravog sporta.

- Ovo je lep primer humanog dela, a uostalom u svetu je među ribolovcima pecanje "uhvati pa pusti" trenutno trend. To mora da bude "domaći zadatak" i drugim pecarošima, Ovaj potez je pravi putokaz ka povratku ribolova tamo gde mu je mesto, da prvenstveno to bude sport, zdravlje i očuvanje prirode, kaže Milan Ćopić , predsednik USR Bucov.

U apatinskom udruženju ističu da ako od 1000 pecaroša bar jedan pođe Zorićevim primerom, biće to veliki korak za ribolov i okolinu koja nas okružuje. Za ovaj viteški gest, USR Bucov će Zoranu Zoriću uručiti plaketu za pecaroški fer plej.

Izvor: fb stranica ,,Apatinska plovarica''
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar