(VIDEO) Navršava se 21. godina od početka NATO agresije-položeni venci stradalima
24.03.2020.

 

Povodom obeležavanja 21. godine od NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, danas su u Somboru položeni venci na spomenik zastavniku Radovanu Mediću, prvoj žrtvi NATO agresije, kao i na spomen obeležju žrtvama ratova, stradalih u periodu između 1990. i 1999. godine.
Vence su, uz minut đutanja, položili predstavnici Gradske uprave Grada Sombora: zamenik gradonačelnice Antonio Ratković, pomoćnik gradonačelnice za ekonomsku oblast Mirko Bezbradica i pomoćnik gradonačelnice za oblast informisanja Srđan Bojić, te delegacija Vojske Srbije, ispred koje su bili potpukovnik Dejan Hrkalović, kapetan Miloš Smoljanović i poručnik Dušica Žižić.

Da se ne zaboravi, 24. marta, 1999. godine devetnaest zemalja članica Alijanse, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, obrušilo se najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije u Somboru, Batajnici, Mladenovcu, Prištini, a potom i na ostale strateške lokacije u različitim delovima naše zemlje. Tokom 78 dana i noći bombardovanja, u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je 50.000 razornih projektila. Stradalo je oko 2.500 ljudi, 500 civila, a među njima 79 dece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Teško su razoreni infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture i medijske kuće. Rat je završen 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244 SB UN.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar