Verifikovani mandati za 120 pokrajinskih poslanika
Lokacija: Srbija i svet
02.08.2020.
Mandati za 120 poslanika novog saziva Skupštine Vojvodine potvrđeni su danas na konstitutivnoj sednici a za predsednika Skupštine reizabran je Ištvan Pastor.
Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i dosadašnji predsednik Skupštine Vojvodine, treći put je izabran na ovu funkciju. Pastor je položio zakletvu, a potom čestitao poslanicima na verifikaciji mandata.
 
"Skupština je sada izabrala svog 33. predsednika od okončanja Drugog Svetskog rata", rekao je Pastor u prvom obraćanju. On je rekao da je ova izborna godina po mnogo čemu specifična, pre svega zbog epidemiološke situacije.
 
"Nikad se do sad nije desilo da je Skupština konstituisana van prostorija Skupštine Vojvodine. Želeli smo da poštujemo rokove i da sačuvamo legitimitet i legalitet Skupštine", rekao je Pastor.
 
Pastor je zahvalio svojim roditeljima, posebno majci.
Generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine ponovo će biti Nikola Banjac. Izabrano je i pet potpredsednika Skupštine, a to su Damir Zobenica, Aleksandra Maletić i Nemanja Zavišić iz Srpske napredne stranke, kao i Aleksandra Đanković iz Socijalističke partije Srbije, kao i Dejan Čapo iz Lige socijaldemokrata Vojvodine.
 
Skupština AP Vojvodine danas je imenovala i predsednika i članove Zakonodavnog odbora Skupštine i time je dnevni red za danas planiran i usvojen.
Konstitutivnu sednicu otvorio je najstariji poslanik Momo Čolaković, iz PUPS-a.
 
Sednica je, zbog epidemiološke situacije, organizovana u Kongresnom centru Master centra Novosadskog sajma.
 
Pre prve pauze obrazovana je Komisija za potvrđivanje poslaničkih mandata, a potom je usledila i verifikacija mandata.
 
Mandate za Skupštinu Vojvodine dobile su Srpska napredna stranka (SNS), koalicija Socijalistička partija Srbije (SPS) i Jedinstvena Srbija (JS), Savez vojvođanskih Mađara (SVM), koalicija Vojvođanski front (VF), izborna lista Metla 2020, koalicija Za Kraljevinu Srbije - Za srpsko vojvodstvo i Srpska radikalna stranka (SRS).
 
Skupština Vojvodine ima 120 poslanika, a apsolutnu većinu ima SNS.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar