lokacija: Apatin
objavljeno: 20.02.2019.
Autor: Jelena

Veče sećanja na Dimitrija Mirka Ćelića u subotu na Akademiji SPC u Beogradu

Društvo

U subotu, 23. februara, sa početkom u 18 sati, na Akademiji Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu, biće organizovano veče sećanja na Dimitrija Mirka Ćelića. U okviru ovog događaja, pod nazivom “LJUBAV ŽIVI VEČNO”, održaće se i prodajna izložba, koju će otvoriti mr Zoran Mihajlović, i na kojoj će se moći kupiti radovi studenata, profesora i pokojnikovih prijatelja. Sav prihod od prodaje namenjen je porodici Ćelić, supruzi i ćerkama pokojnog Dimitrija.

U sklopu večeri sećanja na Dimitrija Mirka Ćelića biće prikazan  film o njemu, njegovom životu i radu, a nakon toga, u prigodnom programu, učešće će uzeti Vukojica Sandić, guslar, Beogradski Vizantijski hor, Pevnica "Stupovi", Frula "Čarobno drvce" i Batajnički hor Sv Ap. Andrej Prvozvani sa Surčinskim horom Pokrov Presvete Bogorodice.
Akademija SPC nalazi se u ulici Кralja Petra I, br. 2, u Beogradu.
 
 
Podsećamo, Dimitrije Mirko Ćelić je rođen u Somboru 1983. godine.  Osnovne studije završio je na Likovnoj akademiji Srpske Pravoslavne Crkve na smeru freskopis, a na istoj završava i master studije na  smeru mozaik. Na Fakultetu primenjenih umetnosti završava drugi master na smeru vajanje.
Ovaj umetnik iz Prigrevice autor je velikog broja mozaika, ikonostasa od drveta i kamena, memorijalnih spomenika, a među kojima se izdvajaju spomenik poginulim Apatincima u ratovima devedesetih godina i ,,Krajiška suza'' na Banstolu, spomenik poginulim Krajišnicima.
Mirko Ćelić je dobitnik visokog međunarodnog priznanja, nagrade za fotografiju koju je osvojio u Atini. Svoju prvu samostalnu izložbu, inače jednu od najposećenijih u 2018. godini u Apatinu, imao je u avgustu mesecu 2018. u galeriji Meander. Živeo je i stvarao u Prigrevici. Nakon kratke i teške bolesti, preminuo je u 35.-oj godini života. Sahranjen je u rodnoj Prigrevici, na Badnji dan, 6. januara 2019. godine. Iza sebe je ostavio suprugu i troje dece.
 
Iako je prerano otišao, ovaj vanserijski talenat u umetnosti, poznavalac gotovo svih zanatskih veština, speleolog, borac za istinu i pravdu, i nadasve skroman, a veliki čovek, ostaće da živi sa nama kroz svoja dela, a sećanje na njegovu ljudsku veličinu biće uteha svima koji su ga poznavali.
 
Neka mu je večna slava!
 
 

 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Sivačko udruženje žena ''Panonija'' jedno je od dobitnika donacije u okviru projekta koje organizuje kompanija Telekom Srbija pod...

Iako su nedavno izašli iz radnih projekata koji su vezani za zimsku službu, Javno komunalno preduzeće "Naš dom"...

Mesna zajednica Donji grad u Kuli organizovaće poslednje nedelje marta akciju podele ranije prikupljene polovne odeće i obuće. Podela...

Apatinske mažoretkinje sastava "KADETI A" prisustvovale su takmičenju Figura Sombor Open 2019, na kom su osvojile 1. mesto....

Iz Osnovne škole "Branko Radičević" Odžaci obaveštavaju roditelje budućih prvaka da će upis u prvi razred početi 1....

U toku je izgradnja kanala Кula - Mali Iđoš. U prvoj fazi je izgrađeno 10 km, u drugoj...