lokacija: Apatin
objavljeno: 26.02.2018.
Autor: Miodrag

Uz vredan jubilej: Apatin varoš mala, 15 podmorničara dala

Društvo
Podmorničari su bili elitna jedinica nekadašnje Ratne Mornarice JNA. Priča o ovoj jedinici se vezuje za more i morske dubine. Ali otkud oni u Vojvodini ravnoj? Bilo je ovde nekad Panonsko more. Bilo pa presušilo. A, podmorničari došli, i to pravo u Stanišić.
 
Podmorničari u Stanišiću, a šta s tim Apatin ima? Evo šta: Ratna mornarica je u redove podmorničara regrutovala najbolje, najpoverljivije i najstručnije ljude sa prostora bivše Jugoslavije. Čast da budu među odabranima imalo je i 15 Apatinaca. Mnogi nisu više među nama, neko sprečen bolešću, tek u Stanišiću su apatinske podmorničare predstavljali Dragoljub Cvetićanin i Zlatko Đurđević, najmlađi od svih pomenutih koji je bio u jedinici do poslednjeg dana kad je rasformirana u Tivtu. 

 
Ove godine se obeležava jubilej 90 godina podmorničarstva, od osnivanja 1928. u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Članovi Udruženja podmorničara Srbije su odlučili da obeležavanje jubileja počnu organizovanjem prigodne izložbe u Stanišiću iz poštovanja prema Dimitriju Konjoviću. Dimitrije, mlađi brat čuvenog kompozitora Petra Konjovića i brat od strica slikara Milana Konjovića je rođen u Stanišiću. On je 1916. godine u Bokokotorskom zalivu potopio francusku podmornicu, i to je bilo prvo potapanje  podmornice iz vazduha u istoriji vazduhoplovstva.  
 
Na ovoj prigodnoj svečanosti okupilo se sa svih strana Srbije dvadesetak bivših podmorničara starih prijatelja koji su simboličan početak obeležavanja jubileja iskoristili da se ponovo vide, prisete tih dana kad su pod morem danima živeli kao jedna porodica, da se pitaju za zdravlje i provesele. I nije im prvi put. 
 
Od dana osnivanja udruženja 2004. godine bar dva puta godišnje se okupe pa i tako čuvaju svetlu tradiciju podmorničara Srbije. U maju će se u Beogradu održati 56. Internacionalni kongres podmorničara  na kojem će se okupiti članovi svih organizacija podmorničara sveta. Saznajemo da danas u svetu ima oko 1000 podmornica i oko 100.000 podmorničara, a Jugoslavija je bila jedna od 14 zemalja sveta koje su proizvodile podmornice. 

 
Izložbu iz Stanišića će tokom godine videti i Apatinci, a priče o podmorničarima i njihovim sećanjima su zabeležene i ekskluzivno će moći da ih vide gledaoci 025info televizije i čitaoci 025info portala.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

U Plavoj sali SO održana je druga redovna sednica Štaba za vanredne situacije opštine Apatin. Na istoj saznajemo...

Hladno i ružno vreme nije prekinulo radove na uređenju Sivca. Kiša i hladnoća nisu omeli radnike da nastave...

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, posetio je opštinu Kula i zajedno sa predsednikom privremenog organa opštine Kula,...

Juče je na Trgu Svetog Trojstva, u organizaciji Saveta za bezbednost saobraćaja grada Sombora i Crvenog krsta Sombor,...

Kula će po četvrti put biti domaćin edukativnih predavanja o pravilnoj upotrebi bezbednosnih autosedišta za decu, sa ciljem...

Praznik Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic, hramovna slava u Ratkovu, obeležen je svečano u prisustvu sveštenstva, parohijana i...