lokacija: Apatin
objavljeno: 26.02.2018.
Autor: Miodrag

Uz vredan jubilej: Apatin varoš mala, 15 podmorničara dala

Društvo
Podmorničari su bili elitna jedinica nekadašnje Ratne Mornarice JNA. Priča o ovoj jedinici se vezuje za more i morske dubine. Ali otkud oni u Vojvodini ravnoj? Bilo je ovde nekad Panonsko more. Bilo pa presušilo. A, podmorničari došli, i to pravo u Stanišić.
 
Podmorničari u Stanišiću, a šta s tim Apatin ima? Evo šta: Ratna mornarica je u redove podmorničara regrutovala najbolje, najpoverljivije i najstručnije ljude sa prostora bivše Jugoslavije. Čast da budu među odabranima imalo je i 15 Apatinaca. Mnogi nisu više među nama, neko sprečen bolešću, tek u Stanišiću su apatinske podmorničare predstavljali Dragoljub Cvetićanin i Zlatko Đurđević, najmlađi od svih pomenutih koji je bio u jedinici do poslednjeg dana kad je rasformirana u Tivtu. 

 
Ove godine se obeležava jubilej 90 godina podmorničarstva, od osnivanja 1928. u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Članovi Udruženja podmorničara Srbije su odlučili da obeležavanje jubileja počnu organizovanjem prigodne izložbe u Stanišiću iz poštovanja prema Dimitriju Konjoviću. Dimitrije, mlađi brat čuvenog kompozitora Petra Konjovića i brat od strica slikara Milana Konjovića je rođen u Stanišiću. On je 1916. godine u Bokokotorskom zalivu potopio francusku podmornicu, i to je bilo prvo potapanje  podmornice iz vazduha u istoriji vazduhoplovstva.  
 
Na ovoj prigodnoj svečanosti okupilo se sa svih strana Srbije dvadesetak bivših podmorničara starih prijatelja koji su simboličan početak obeležavanja jubileja iskoristili da se ponovo vide, prisete tih dana kad su pod morem danima živeli kao jedna porodica, da se pitaju za zdravlje i provesele. I nije im prvi put. 
 
Od dana osnivanja udruženja 2004. godine bar dva puta godišnje se okupe pa i tako čuvaju svetlu tradiciju podmorničara Srbije. U maju će se u Beogradu održati 56. Internacionalni kongres podmorničara  na kojem će se okupiti članovi svih organizacija podmorničara sveta. Saznajemo da danas u svetu ima oko 1000 podmornica i oko 100.000 podmorničara, a Jugoslavija je bila jedna od 14 zemalja sveta koje su proizvodile podmornice. 

 
Izložbu iz Stanišića će tokom godine videti i Apatinci, a priče o podmorničarima i njihovim sećanjima su zabeležene i ekskluzivno će moći da ih vide gledaoci 025info televizije i čitaoci 025info portala.

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“ iz Apatina na Okružnom takmičenju iz fizike koje se održalo, 10. marta, u Osnovnoj...

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić...

Lokalna akciona grupa „Panonski fijaker“ i grad Sombor organizuju odlazak na Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela...

Književnik David Kecman, autor dvadeset i dve do sada objavljene knjige poezije i proze, na samom početku 2018....

Dok  se pojedini ljudi plaše da vide zmiju čak i na fotografiji, drugi obožavaju te gmizavce toliko da...

U Razvojnom fondu APV ove godine predstavljane su nove konkursne linije namenjene finansiranju privrede i poljoprivrede. Pored dobro poznatih postojećih...