lokacija: Kula
objavljeno: 10.05.2018.

Uskoro asfaltni put Sivac-Stapar: Kraća trasa za teretnjake do buduće luke Apatin

Društvo

Sela Sivac i Stapar su bila povezana preko njiva, a uskoro će dobiti asfaltni put koji će biti od regionalnog značaja.
Izgradnja bi trebalo da počne krajem leta, ili na jesen, nakon što Vlada Srbije, kojoj je početkom maja upućen zahtev za odobravanje investicije, u roku od tri meseca potvrdi da je put Sivac - Stapar od javnog interesa.


Odbornici SO Kula su utvrdili Plan detaljne regulacije puta Sivac - Stapar, koji je označen kao lokalna saobraćajnica regionalnog značaja. Dve trećine puta biće u kulskoj opštini, a trećina na području Grada Sombora. Obe lokalne samouprave finansiraće izradu projektne dokumentacije.


Predviđeno je da se put izgradi trasom zatečenih nekategorisanih atarskih drumova.
- Međutim, sadašnja širina pojasa regulacije od šest do 14 metara nije dovoljna za izgradnju planiranog ranga puta. Zato će biti određen novi pojas regulacije, a samim tim i eksproprijacije poljoprivrednog zemljišta u katastarskoj opštini Sivac, predočio je predsednik SO Kula Velibor Milojičić.
On je kazao da će se put Sivac - Stapar graditi na inicijativu viših instanci, koje će ga i finansirati. Sekretar MZ Sivac Boban Damjanović pojasnio je da ideja o spajanju dvaju sela, čiji se atari naslanjaju jedan na drugi, potiče od predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića, koji je istakao važnost ravnomernog ekonomskog razvoja svih delova pokrajine, što se ostvaruje otvaranjem industrijskih zona i održavanjem i renoviranjem regionalnih i lokalnih puteva.


Između Sivca i Stapara oduvek su postojale jake veze, o čemu svedoče i brojni sklopljeni brakovi momaka iz jednog sa devojkama iz drugog sela. Sivčani su tradicionalno leti odlazili na čuvenu Velikogospojinsku slavu u Stapar. Vazdušnom linijom razdaljina od Sivca do Stapara je 11,42 kilometra, a auto-putem, preko Kljajićeva i Sombora, 37,5 kilometara.


- Direktni put, koji će biti dug oko 15 kilometara, omogućiće bolju povezanost kulske opštine sa Somborom, ali i sa apatinskom opštinom. Posebno je značajno što će biti skraćena trasa za teretni saobraćaj, koja će doprineti poboljšanju usluga transporta ka budućoj luci Apatin, naglasio je Damjanović.


Atarskim putevima se iz Sivca do Stapara dosad odlazilo preko zaseoka Mali Stapar, smeštenog na obalama Velikog i Malog bačkog kanala. Asfaltni put od Sivca do Stapara neće prolaziti kroz Mali Stapar, ali će ipak poboljšati prilaz ovom turističkom lokalitetu.


DEONICA DO KRUŠČIĆA


IZ Sivca će se novim putem ka Staparu krenuti preko tzv. Velikog mosta na Velikom bačkom kanalu. To je i trasa prema Kruščiću, s kojim će Sivac, kako je planirano, takođe biti spojen asfaltom.
- Ka Staparu će se izgraditi dva kilometra puta od mosta do ekonomije "Veprovac", a to će biti i deonica do Kruščića, do kog će ostati da se napravi još oko četiri kilometra asfalta, naznačio je Damjanović.
 

Izvor: novosti.rs
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Na inicijativu lokalne samouprave opštine Odžaci održan je sastanak u Кabinetu predsednice opštine, mr Latinke Vasiljković, sa Srđanom...

Prvi školski dan u ovoj godini predsednica opštine Odžaci mr Latinka Vasiljković je iskoristila da sa svojim saradnicima,...

I proteklog novembra mladi aktivisti/kinje Somborskog edukativnog centra pokrenuli su akciju prikupljanja slatkiša i školskog pribora počevši od...

U organizaciji apatinskog Društva srpskih domaćina i Turističke organizacije opštine Apatin, u našem gradu će po peti put...

Кulturno umetničko društvo „Durmitor“ proslavilo je juče svoju krsnu slavu, Svetog Vasilija velikog ili Vasilijevdan. U prisustvu velikog...

Juče su u Sportskom centru u Odžacima Crveni krst Odžaci i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine organizovali su...