Udruženje MNRO obeležilo Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

U prostorijama Dnevnog boravka “Zlatna barka”, Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama opštine Odžaci, obeležen je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom 3. decembar. 

Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.
 
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se ove godine pod sloganom “Osnaživanje osoba sa invaliditetom i osiguranje inkluzivnosti i jednakosti”.
 
Procenjuje se da osobe sa invaliditetom čine 10 odsto svetske populacije, a da u Srbiji od osam do deset odsto ukupnog stanovništva ima neki oblik invaliditeta, odnosno između 560.000 i 700.000 osoba.
 
Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama opštine Odžaci počelo je da radi 8. novembra 2004. godine sa ciljem da pomogne nedovoljno razvijenim osobama i njihovim roditeljima. Udruženje se finansira iz budžeta opštine, sredstava Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, putem podnošenja projekata i iz donacija.
 
Sekretar Udruženja, Milinka Studen, posebno naglašava kontinuiranu finansijsku podršku lokalne samouprave bez koje korisnicima ne bi bilo moguće obezbediti uslugu dnevnog boravka, koja im se obezbeđuje u lokalnoj zajednici. Deci i omladini koja ne mogu samostalno da se kreću omogućen je prevoz kombi vozilom od kuće do dnevnog boravka i nazad.
 
U dnevnom boravku sa decom rade učitelji, logoped, defektolog i psiholog.
 
- Naša deca nisu u stanju da se sama zalažu za sebe, njih zastupaju njihovi roditelji, a svi zajedno su manjinska grupa građana i ne od velikog uticaja. Zbog toga je roditeljima potrebna podrška svih ljudi dobre volje, merodavnih koji mogu da odlučuju, stručnjaka, da zajednički traže zakonski način za dostojanstven život naše dece – rekla je Studen.
 
Obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom ona je iskoristila da se zahvali lokalnoj samoupravi na višegodišnjoj finansijskoj i svakoj drugoj podršci, Centru za socijalni rad Odžaci, Crvenom krstu Odžaci, Predškolskoj ustanovi “Poletarac” iz Odžaka, osnovnim i srednjim školama, privrednicima, kao i pojedincima koji su svojim ličnim doprinosom i angažovanjem omogućili rad Udruženja.
 
Svečanosti u Dnevnom boravku “Zlatna barka” prisustvovali su Snežana Grujičić, rukovodilac Odeljenja za društvene delatnosti Opštinske uprave Odžaci, Gordana Lukić i Milka Mandić iz Centra za socijalni rad Odžaci, kao i učenici Tehničke škole Odžaci kuvarskog smera sa svojim profesorima.
 
Izvor: ico.rs
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar