lokacija: Apatin
objavljeno: 05.01.2018.
Autor: Jelena

Udruženje Franc Špajzer organizovalo akciju brojanja sova u opštini Apatin

Društvo

U organizaciji Udruženja ljubitelja prirode ,,Franc Špajzer'', u Apatinu je održana akcija brojanja sova u našoj opštini. Učešće je uzelo 29 malih i velikih prirodnjaka, a domaćini ovog skupa bili su Ivan i Nevenka, vlasnici kafane u Sonti, inače najstarije kafane u okolini, a koja radi od 1924.godine.


U okviru ovog događaja, održano je predavanje ornitologa Bele Kanjo, a pored toga, neke interesantne detalje o anatomiji sova i sujeverja preneo je i veterinar Ivan Kovač.


 

Nakon teorijskog dela usledio je prektični deo.


- Obišli smo moguća zimovališta za sove. Naučili smo kako nastaje gralica tj. izbljuvak sove. Jednu smo i pogledali i našli u njoj ostatke od dva glodara. Na osnovu toga možemo već proceniti značaj sova. Ako je ta sova tokom jedne noći pojela 2 glodara, onda lako možemo izračunati koliko voluharice i miša može da pojede tokom jedne godine. A mi smo tokom akcije nabrojali ukupno 116 sova, a tek oni koliko glodara mogu da pojedu tokom jedne godine? Ovako nam je jasan značaj utine u prirodi, rekao je Kovač za 025info.


Vrsta sove koja živi na našem području, kao i sve vrste sove u Srbiji su strogo zaštićene! Nesavesni poljoprivrednici mogu da učine ogromne biološke i ekonomske štete Srbiji. Postoje ljudi koji iz svih delova sveta dolaze u Srbiju, najviše u Kikindu gde je najveća populacija sova u zimovalištima na celom svetu.


Iz Udruženja ljubitelja prirode ,,Franc Špajzer'' žele da skrenu pažnju javnosti da živimo u 21.veku i da u sovi treba da vidimo simbol mudrosti, a ne simbol smrti. Prema njihovim rečima, zbog straha i neznanja mnogo sova strada od strane čoveka.


Udruženje se posebno zahvaljulje Jovanki Stepanović, Beli Kanjo i Jovici Balać koji su nesebično odvojili vreme u realizaciji ove akcije.

Prikupljeni podaci se šalju Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Rezulati terenskog istraživanja su sledeći:


Sonta: 88+1 uginula
Apatin: 21
Svilojevo: 7
Ukupno: 116 +1

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Šta je to što vam prvo padne na pamet kada kažemo - Deronje? U prva tri su sigurno...

Raspisan je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava bračnim parovima iz opštine Odžaci za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom....

U novoosnovanom Klubu za starija i odrasla lica u Apatinu održana je radionica na kojoj su se članovi...

U gimnaziji „Veljko Petrović“ na svečani način obeležen je dan ove školske ustanove. Pre same tradicionalne priredbe održan...

Postavljanjem, odnosno kabliranjem niskonaponske električne mreže u ulici Matije Gupca u Somboru, počeli su pripremni radovi koji će...

U Aleksa Šantiću kompanija Agriser organizovala je svečano obeležavanje završetka prve faze izgradnje i rada ove fabrike, koja...