lokacija: Apatin
objavljeno: 05.01.2018.
Autor: Jelena

Udruženje Franc Špajzer organizovalo akciju brojanja sova u opštini Apatin

Društvo

U organizaciji Udruženja ljubitelja prirode ,,Franc Špajzer'', u Apatinu je održana akcija brojanja sova u našoj opštini. Učešće je uzelo 29 malih i velikih prirodnjaka, a domaćini ovog skupa bili su Ivan i Nevenka, vlasnici kafane u Sonti, inače najstarije kafane u okolini, a koja radi od 1924.godine.


U okviru ovog događaja, održano je predavanje ornitologa Bele Kanjo, a pored toga, neke interesantne detalje o anatomiji sova i sujeverja preneo je i veterinar Ivan Kovač.


 

Nakon teorijskog dela usledio je prektični deo.


- Obišli smo moguća zimovališta za sove. Naučili smo kako nastaje gralica tj. izbljuvak sove. Jednu smo i pogledali i našli u njoj ostatke od dva glodara. Na osnovu toga možemo već proceniti značaj sova. Ako je ta sova tokom jedne noći pojela 2 glodara, onda lako možemo izračunati koliko voluharice i miša može da pojede tokom jedne godine. A mi smo tokom akcije nabrojali ukupno 116 sova, a tek oni koliko glodara mogu da pojedu tokom jedne godine? Ovako nam je jasan značaj utine u prirodi, rekao je Kovač za 025info.


Vrsta sove koja živi na našem području, kao i sve vrste sove u Srbiji su strogo zaštićene! Nesavesni poljoprivrednici mogu da učine ogromne biološke i ekonomske štete Srbiji. Postoje ljudi koji iz svih delova sveta dolaze u Srbiju, najviše u Kikindu gde je najveća populacija sova u zimovalištima na celom svetu.


Iz Udruženja ljubitelja prirode ,,Franc Špajzer'' žele da skrenu pažnju javnosti da živimo u 21.veku i da u sovi treba da vidimo simbol mudrosti, a ne simbol smrti. Prema njihovim rečima, zbog straha i neznanja mnogo sova strada od strane čoveka.


Udruženje se posebno zahvaljulje Jovanki Stepanović, Beli Kanjo i Jovici Balać koji su nesebično odvojili vreme u realizaciji ove akcije.

Prikupljeni podaci se šalju Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Rezulati terenskog istraživanja su sledeći:


Sonta: 88+1 uginula
Apatin: 21
Svilojevo: 7
Ukupno: 116 +1

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Puno je bilo do sada reči o podvigu umetnice Ane Tudor koja živi na relaciji Sonta - Hvar....

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, opštini Kula odobren je projekat „Program...

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj opštine Kula je zajedno sa svojm partnerima izradila radnu verziju Sektorske strategija ruralnog...

Uroš Kalinić ima 14 godina, završio je sedmi razred osnovne škole i o njegovim uspesima već smo i...

Tokom letnjih i prolećnih dana, pri povoljnom vremenu, imate mogućnost da uživate u čarima Specijalnog rezervata prirode vozeći...

Najuspešniji maturanti osnovnih škola u školskoj 2017./2018. godini otputovali su na desetodnevno nagradno letovanje u Mađarsku. Nagradno letovanje...