lokacija: Sombor
objavljeno: 13.03.2018.

U Zapadnobačkom okrugu nema obolelih od morbila

Društvo
U Zapadnobačkom okrugu nema obolelih od morbila, ali je i u ovom okrugu obuhvat dece vakcinacijom manji, te je preporuka roditeljima da prate zdravstveno stanje svoje dece, prenosi Radio-televizija Vojvodine.
 
Prvi simptomi malih boginja liče na respiratorne infekcije uz curenje nosa, kašalj, suzenje očiju. Svi ti simptomi praćeni su blago povišenom temperaturom, ali i lošim opštim stanjem što nije tipično za obične respiratorne infekcije. Sledeći stadijum je nagli skok temperature i osip.
 
- Ono što je kod morbila prepoznatljivo su mrlje sa unutrašnje strane obraza koje izgledaju poput griza i koje traju samo od 24 do 48 sati. Teško će ih prepoznati roditelji, ali hoće lekar koji pregleda dete. Nakon izbijanja tih mrlja dolazi do naglog skoka temperature i izbijanja osipa koji se javlja prvo iza ušiju, prelazi na obraze, spušta se na vrat i ekstremitete, kaže dr Lidija Banaković, pedijatar u Domu zdravlja u Somboru.
 
Osipna faza traje tri do četiri dana.
 
- Već u sredini osipnog stadijuma počinju komplikacije koje su najčešće pneumonija, encefalitis. Svako dete koje ima tu plačnu masku, dakle znake viroze sa plačnom maskom uvek treba poslati pedijatru na pregled, kaže dr Banaković.
 
Svi osipi koji mogu da liče na morbile prijavljuju se kao sumnjivi slučajevi i šalju na infektivno odeljenje.
 
- Do sada smo imali samo jednu sumnju koja na sreću nije potvrđena. Morbile su izuzetno kantegiozno oboljenje što znači da će u 96 pa čak i 100 odsto slučajeva kada se osetljiva osoba nađe u kontaktu sa obolelim i sama oboleti, kaže dr Gordana Cvetić, načelnica centra za kontrolu i prevenciju bolesti ZZJZ Sombor.
 
Prema podacima iz dečjeg dispanzera u Somboru u 2011. godini obuhvat dece vakcinacijom protiv malih boginja bio je 98 posto, u 2016. godini 61 odsto. Za efikasnu zaštitu obuhvat vakcinacijom mora biti 95 odsto.
 

Izvor: rtv.rs

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Osnovna škola „Žarko Zrenjanin“ iz Apatina na Okružnom takmičenju iz fizike koje se održalo, 10. marta, u Osnovnoj...

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić...

Lokalna akciona grupa „Panonski fijaker“ i grad Sombor organizuju odlazak na Sajam zemljoradničkog zadrugarstva i mladih domaćina sela...

Književnik David Kecman, autor dvadeset i dve do sada objavljene knjige poezije i proze, na samom početku 2018....

Dok  se pojedini ljudi plaše da vide zmiju čak i na fotografiji, drugi obožavaju te gmizavce toliko da...

U Razvojnom fondu APV ove godine predstavljane su nove konkursne linije namenjene finansiranju privrede i poljoprivrede. Pored dobro poznatih postojećih...