U toku revitalizacija kanala kod Bačkog Monoštora

JVP Vode Vojvodine započelo je u drugoj polovni jula revitalizaciju Dunavca kod Bačkog Monoštora u cilju poboljšanja protočnosti ovog dela Hidro Sistema DTD, koji pripada Specijalnom rezervatu prirode Gornje Podunavlje. Do kraja oktobra izmuljano je nešto više od 60.000 kubnih metara nanosa.

Dunavac kod Bačkog Monoštora sporedni je krak kanala Prigrevica-Bezdan, dugačak oko 2,3 kilometra. Pošto ne pripada glavnom toku HS DTD, decenijama unazad nije izmuljavan, što je uslovilo i skoro potpuno začepljenje ovog kraka kanala.

Izmuljavanje se obavlja uz pomoć plovnog bagera – refulera, a u skladu sa uslovima koje je propisao pokrajinski Zavod za zaštitu prirode. Očekuje se da će se zahvaljujući ovim radovima uspostaviti protočnost Dunavca kod Bačkog Monoštora, što će imati pozitivan uticaj na ekosistem.  

 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar