U Svilojevu obeležena seoska slava

U Svilojevu je obeležena seoska slava Sveti Stefan ( Szent István), a koji je bio prvi kralj Mađarske (1001—1038). Pripadao je dinastiji Arpadovića, a odd pape je dobio krunu, koja je imala mitski značaj među Mađarima, tako da se od tada mađarske zemlje zovu "zemlje krune Svetog Stefana".
Crkva u Svilojevu je po njemu dobila ime, a ove godine je proslavila 111 godina postojanja.

Misu je vodio dr Endre Horvat. U propovedi je, između ostalog,  rekao da su Bog, država i porodica tri stvari koje zaslužuju poštovanje iznad svega ostalog. Na misi je propovedao i dekan Árpád Vereby iz Doroslova, a prisustvovali su i predstavnici crkvi iz Sonte i Kupusine.
Pored njih, na misi su bili predstavnici lokalne samouprave: zamenica predsednika opštine Apatin Dubravka Korać, pomoćnik predsednika opštine za investicije Jevto Milojević, pomoćnik predsednika opštine za nacionalne manjine David Nađ, sekretar SO Apatin Marko Đumić, načelnik odeljenja za privredu i finansije dr Slavoljub Štrbo, kao i sekretar Mesne zajednice Svilojevo Željko Rašeta.
Treba istaći i da je na misi bio veliki broj Svilojevčana koji su, kao i svake godine, doputovali iz inostranstva. Oni su donirali crkvi sredstva koja će biti usmerena u renoviranje krova.


Izvor: SO Apatin
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar