U SRP Gornje Podunavlje završen prvi deo projekta Apatin – moj grad

Izletom apatinskih srednjoškolaca u SRP Gornje podunavlje, završen je prvi deo projekta ,,Apatin-moj grad''. Posećena su sva sela opštine Apatin, sam Apatin u dva navrata i okolina Apatina.

Prva tačka na kojoj su se učesnici projekta zaustavili bila je izvor sumporne vode u apatinskom ataru. Izuzetno atraktivna lokacija, sa vodom bogatom sumporom koja može bukvalno da gori, decenijama je bila zapuštena i devastirana. Trenutno se radi na obnovi i uređenju ovog lokalieteta sa ambicijom da postane jedno od punktova za turiste bicikliste na proputovanju kroz Evropu.


 

Nastavak puta bio je kod Ribareva i kompleksa objekata današnje kompanije Delta a nekadašnjeg PIK-a Jedinstvo Apatin. Ovde su se prisutni upoznali sa stadionom lokalnog fudbalskog kluba Jedinstvo, sa upravnom zgradom kompanije – nekadašnjom letnjom rezidencijom veleposedničke porodice Fernbah i sa lokacijom gde je nekada stajao još jedan porodični dvorac, a koji je početkom 20. veka imao čudnu sudbinu da završi kao građa jednog poznatog apatinskog postrojenja. Saznalo se i o zloj sudbini Valentina Ferbaha mlađeg, pasioniranog lovca koji je u našu opštinu dovodio i brojne žive životinje sa afričkog kontinenta, pa tako postoje fotografije sa kamilama u selu Sonta.
Posle prvog dela izleta zasnovanog na istorijskim pričama i činjenicama krenulo se u prirodu. Prošavši pokraj lovačke vile Mesarske livade („Titov dvorac“) stiglo se do početka pešačke staze na lokalitetu Besterment. Uživalo se u prirodi, slušalo o crnoj rodi, ritskom jelenu, retkoj orhideji, videla po neka divlja svinja i hranilište za orlove belorepane.
Povratak u Apatin je obezbeđen brodićem Apatinka gde su đaci uz prijatnu muziku i osveženje mogli da nauče nazive i zanimljivosti brojnih dunavskih rukavaca, meandera, zaliva, ada i drugih lokacija.


 

Nakon interesantnog ali zanimljivog dana, kako priliči boravku na Dunavu, ručao se prepoznatljivi specijalitet i brend ovog područja Apatinski riblji paprikaš.


Izvor: Turistička organizacija Apatin

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar