lokacija: Sombor
objavljeno: 11.03.2019.

U Somboru uskoro klupe za dojilje

Društvo

Akcija somborskog udruženja "Club na kub", pokrenuta pre pola godine sa ciljem postavljanja klupe za dojenje u gradu Somboru, privedena je kraju. Pored brojnih donacija, akciji se pridružilo JКP Zelenilo, Grad Sombor, građevinska firma Кonstukt-projekt, stolari Predrag i Mirko Кovačić i buduća majka, arhitekta Teodora Кovčin.

Od maja meseca, majke u Somboru imaće mogućnost da svoje bebe podoje na posebnoj klupi namenjenoj dojiljama. Zahvaljujući brojnim donatorima i podršci grada, ideja potekla od Udruženja "Club na kub", uskoro će biti realizovana.
"Mi smo od prošlogodišnjeg bazara mama počeli da prikupljamo novac. Na našim predavanjima je postojala kutija u koju su mogla da budu donirana sredstva, ali, hvala Bogu, javili su se i donatori koji hoće da ustupe i material i ruke i prostor i nacrt i sve što bi moglo da dovede do realizacije ovog projekta!", ispričala je Jeka Đapić, jedna od osnivača Udruženja "Club na cub".
 
Podsećanja radi, Udruženje "Club na kub" oformljeno je sa idejom otvaranja besplatne škole roditeljstva, organizovanjem edukacija i priprema za budućih roditelja, a poseban akcenat rada udruženja je podrška dojenju.
 
"Smatramo da je dojenje jako bitno i da majka treba da se omogući prostor i na javnom mestu gde mogu da podoje svoje dete", potvrdila je Jeka Đapić.
 
"Majke su slobodne i treba da podoje svoje dete onog momenta kada beba to hoće, jer, normalno, kao što i mi želimo da jedemo kad god hoćemo, tako i naše bebe, treba da dobiju to pravo i mogu da ga ostvare na bilo kom mestu, a klupa je nešto što će verovatno da otvori svest našim građanima da je to jedna potpuno normalna i zdrava stvar!" naglasila je Biljana Elek iz Udruženja "Club na kub".
 
"To nije obična klupa, to je klupa koja daje majci neku vrstu intime, koja daje neku vrstu zastite, u prenesenom značenju, od pogleda ili nekih komentara, iako stoji da je dojenje potpuno normalna stvar, mnoge žene su se susretale sa neugodnostima, sa neprijatnim pogledima...", objasnila je Tašana Tomić, članica Udruženja "Club na cub".
 
Кlupe za dojenje već postoje su u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Pančevu, Čačku, a zahvaljujući angažovanju Кluba na kub, klupa za dojilje biće postavljena u Somboru, u parkiću pored Županije.

Izvor: rtv.rs
Foto: fb stranica ,,Club_na_kub''
 
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju, sećajući se s poštovanjem svih žrtava bombardovanja koje je trajalo...

Nažalost, broj napuštenih životinja u našoj zemlji se ne smanjuje. Kapaciteti somborskog prihvatilišta su puni, te apeluju na...

Crveni krst Apatin je, u saradnji sa Osnovnom školom ,,Mladost’’ iz Prigrevice, održao informativno predavanje na temu ,,Prevencija...

U okviru obeležavanja Dana sećanja - dvadesete godišnjice od početka NATO agresije na SRJ, u galeriji Mender u...

Grad Sombor, u saradnji sa Ministarstvom bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Republike Srbije, postavio je...

Sivačko udruženje žena ''Panonija'' jedno je od dobitnika donacije u okviru projekta koje organizuje kompanija Telekom Srbija pod...