U Somboru se održava Treći festival multikulturalnosti

U Somboru je juče počeo Treći festival multikulturalnosti, defileom svih učesnika koji su u povorci prošetali centralnom somborskom  ulicom od bine do zgrade Županije, predvođeni fijakerom sa tamburašima.  

U povorci su učestvovali: GKUD Ravangrad Sombor, MKPZ Stapar Stapar, SKUD Đurđevak Kljajićevo, HKUD Vladimir Nazor Sombor, KUD Vuk Karadžić Čonoplja, GKUD Sombor Sombor, SKUD Izvor Stanišić. Zatim su kulturnoumetnička društva izvela prigodan program. Poslednji su nastupili članovi plesne trupe Reda iz Egipta izvodeći igre iz svoje domovine koje su privukle pažnju publike da je na kraju nastupa i direktorka KC Laza Kostić Vesna Paštrović izašla na scenu i pridružila se njihovom nastupu, te pozvala gledaoce da prisustvuju i drugom danu festivala kada ih očekuje takođe interesantan program. 
 
Danas, 1. jula, drugog dana festivala održaće se predavanje o svatovskim običajima u Bačkoj koje će voditi više kustoskinje-etnolozi Nada Putica i Ljubica Bačić. Početak predavanja je najavljen za 18 časova u Gradskom muzeju Sombor. Nakon predavanja sledi prikazivanje običaja pozivanja svatova kod Srba starosedelaca Sombora - u 19 časova ispred Županije. Centralni program odigravaće se na bini koja je postavljena na Trgu Svetog Đorđa.  
 
Najiščekivaniji događaj festivala jeste koncert Danice Krstić (Balkanika), koji po planu treba da počne u 21 čas i kojim će biti označen završetak trećeg izdanja festivala MultiKulti. Danica je rođena 1995. godine u Kragujevcu. Student je Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, smer etnomuzikologija. Pevanjem se bavi od svoje pete godine. Još kao devojčica nastupala je sa Biljom Krstić i Jelenom Tomašević. Član je kulturno-umetničkog društva Abrašević. Peva i voli etno muziku i želi da očuva tradicionalnu balkansku i srpsku muzičku baštinu.  Ambasadorka je Fondacije Tijana Jurić. Sa grupom Balkanika predstavljala je Srbiju na izboru za pesmu Evrovizije 2018. godine u Lisabonu, kada su izveli pesmu Nova deca i plasirali se u finale ovog prestižnog muzičkog takmičenja. 
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar