U Somboru redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi
Crveni krst Sombor u saradnji sa partnerima iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine u četvrtak, 19. marta, organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija će se odvijati u terminu od 9 do 13 časova u prostorijama Centra za edukaciju Crvenog krsta Sombor.
 
Zbog situacije sa virusom Covid-19 Republička stručna komisija za transfuzijsku medicinu izdala je saopštenje da se prikupljanje krvi u svim ovlašćenim transfuzijskim ustanovama odvija prema planiranom rasporedu jer su krv i komponente stalno potrebne pacijentima.
 
U cilju sprečavanja prenošenja Covid-19 infekcije za davaoce krvi implementirane su dodatne mere kako bi obezbedili dovoljne količine bezbedne krvi za transfuzijsko lečenje.
 
Davaoci krvi ne pridružuju se akcijama ukoliko su u poslednjih 28 dana putovali izvan Srbije, imaju prehladu, kašalj i kijanje, povišenu telesnu temperaturu, su bili u kontaktu sa bolesnom osobom čiji simptomi liče na infekciju korona virusom.
 
Opšte mere za sprečavanje širenja infekcije uključuju: pravilno pokrivanje usta i nosa prilikom kašljanja i kijanja, izbegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta, redovno pranje ruku i ostale dobre higijenske navike, ostajanje kod kuće kada ste bolesni i izbegavanje bliskog kontakta sa bolesnicima.
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar