lokacija: Sombor
objavljeno: 14.03.2019.

U Somboru predstavljena monografija Rezervat prirode Bačko Podunavlje

Društvo

U Svečanoj sali zgrade Županije održana je promocija knjige „Rezervat biosfere Bačko Podunavlje: priroda sa ljudima“. Кnjiga je na srpskom i engleskom jeziku i u njoj je opisana vezanost prirode i ljudi koji žive na području Bačkog Podunavlja koje je UNESCO 2017. godine upisao na Svetsku listu rezervata biosfere.

Događaj su organizovali Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i grad Sombor.
 
U uvodnom delu promocije naglašen je značaj ovog rezervata za grad Sombor, ali i za čitav region. Zamenik gradonačelnice Sombora Antonio Ratković je izrazio zadovoljstvo što je Sombor imao tu čast da se ovde održi promocija monografije i zahvalio se MZ Bački Monoštor za doprinos da se rezervat zaštiti i promoviše. „Pored prirodnih vrednosti Bačkog Podunavlja, u monografiji su opisane kulturne, istorijske, turističke, pa čak i gastronomske vrednosti“ rekla je v.d. direktora Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode Marina Tomić. Pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Ratko Bajčetić je naglasio da je biti deo ovakvog rezervata velika mogućnost, ali i velika obaveza. Načelnica Odeljenja za biodiverzitet  Ministarstva zaštite životne sredine Jelena Dučić je rekla da je ovo jedan u nizu događaja koji imaju cilj da promovišu rezervate biosfere u našoj zemlji, a Duška Dimović, ispred Svetskog fonda za  prirodu, vidi Sombor kao model organizacije zaštite biosfere na koji bi mogle da se ugledaju druge opštine.
 
 
O prirodi koja se nalazi u rezervatu biosfere Bačko Podunavlje govorio je direktor Regionalne kancelarije Međunarodne unije za zaštitu prirode za Istočnu Evropu i centralnu Aziju Boris Erg, a somborski publicista Milan Stepanović je predstavio istoriju civilizacije na ovom području.
 
Nakon predstavljanja monografije „Rezervat biosfere Bačko Podunavlje: priroda sa ljudima“ otvorena je izložba dela koja su nastala tokom 2017. i 2018. godine na likovnoj koloniji „Dondo“ u Bačkom Monoštoru.

Izvor i foto: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću
 

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Izgradnjom 50 parking mesta i rekonstrukcijom ulice Miloša Oblića, cilj je da se problem parkinga reši kod marketa Idea i...

Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2019/2020. godinu počeo je 1. aprila i trajaće do 31.maja 2019....

U Parku heroja, kod Županije, radnici Radne jedinice mehanizacija i održavanje “Zelenila”  postavili su klupu za dojilje. Klupa je postavljena u...

Dani dečjeg stvaralaštva u Apatinu, 23. po redu, ove godine održavaju se pod sloganom  Ljubav.   Dani su...

Rekonstrukcijom fasade i zamenom spoljne stolarije prošle nedelje su krenuli radovi na objektu stanice policije u Apatinu, za...

U organizaciji Fondacije Konrad Adenauer, danas je u Somboru održan simpozijum Nemačka nacionalna manjina i Evropa, na kojem je...