lokacija: Sombor
objavljeno: 12.06.2018.

U Somboru održane javne rasprave o dva strateška dokumenta bitna za razvoj grada

Društvo

Održane su javne rasprave o dva strateška dokumenta bitna za razvoj Sombora. S obzirom  da je turizam  značajan i bitan deo Strategije održivog razvoja grada Sombora, najpre je prezentovan Nacrt programa razvoja turizma za period 2017-20125 godine.

Učesnike rasprave pozdravio je Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Sombora, a  Nacrt programa  razvoja turizma prezentovali su doc. dr Branko Kresojević i doktorant Danijela Vićentijević, stručnjaci Agencije za konsalting i menadžment „Savetnik u turizmu“.

Rečeno je da se izradi Programa pristupilo  polazeći od Nacionalne strategije razvoja turizma, kao  i lokalnih dokumenata sa kojima Program razvoja turizma mora biti u saglasnosti.

Rečeno je da Program razvoja turizma predstavlja saglasje dva paralelna turistička programa - jedan se odnosi na gradsko područje, a drugi  na ruralno područje.

- Program nije spisak stručnih ideja i lepih želja. To nije formalni dokument, to je hodogram, koji korak po korak vodi od vizije i opšteg cilja ka pojedinačnim i posebnim ciljevima razvoja turizma, naveli su stručnjaci Agencije „Savetnik u turizmu“.

Ivan Šimunov, pomoćnik gradonačelnice naveo je da je dostavljeno nekoliko predloga u pisanoj formi od strane UG „Podunav“ iz Bačkog Monoštora, te da su neki prihvaćeni, a drugi nisu, sa čime su se saglasili i predstavnici ovog udruženja koji su prisustvovali raspravi.

Na raspravi je rečeno i da  bi program trebalo da sadrži i oblik tzv. vojničkog turizma, s obzirom na to da je više od pola miliona mladića tokom postojanja V.P. u Somboru prošlo kroz ovaj grad.

Rečeno je da je ideja dobra i da će se  konsultovati Ministarstvo odbrane.
Dr Miroslav Stojsavljević, je izneo nekoliko zapažanja koja su se odnosila na ono šta nedostaje kako bi se turizam mogao uspešnije razvijati.Nacrt revizije Strategije održivog razvoja grada za period od 2014. do 2020. prezentovali su mr Karlo Puškarica, konsultatnt Agencije MSM TIM d.o.o. i Tanja Todorović,  ispred Centra za održivi lokalni i regionalni razvoj „Waybridge“.

Rečeno je da temeljni dokument čija je revizija vršena nije sadržao indikatore, što je osnovni razlog što se nije moglo pristupiti merljivosti zadatog i realizovanog u periodu od 2014. do 2017. godine, te  da „nije ni u redu da se sada ocenjuju ciljevi koji su zadati, jer ih je utvrdila druga politička grupacija.“

- Strategija je svakako politički dokument i sigurno će se realizovano ocenjivati, ali sa aspekta grupacije koja je utvrđivala i sprovodila određene zadatke kako bi se ostvarili ciljevi, kazao je mr Puškarica.

Učestvujući u raspravi Đorđe Nikodijević je zatražio da se Odboru Skupštine grada Sombora kvartalno podnose izveštaji o realizaciji zadatih ciljeva.

Shodno utvrđenim procedurama, sledi izveštaj Gradskom veću o sprovedenim raspravama, nakon čega će biti utvrđeni i predlozi navedenih dokumenata.

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću grada Sombora

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Povezane vesti

Saglasno odluci Vlade Republike Srbije, donete po preporuci Ministarstva zdravlja, zbog epidemije gripa nastave neće biti ni u...

Povodom sutrašnjeg Dana državnosti, danas je na platou ispred Doma kulture u Apatinu položeno cveće na spomen obeležja,...

Crveni krst Odžaci, u saradnji sa MUP-om RS PS u Odžacima, realizovao je juče predavanja po programu "Borba...

Radovi na pojačanom održavanju ulice Vojvode Mišića, koji  su krenuli u oktobru prošle godine, biće nastavljeni sa prvim...

U cilju podizanja ekološke svesti učenika osnovnih škola i promovisanja značaja očuvanja životne sredine, SBB fondacija organizuje „Ne...

Nakon kraće pauze, Кancelarija za besplatnu pravnu pomoć, u saradnji sa Opštinskom upravom Кula, ponovo pruža građanima besplatnu...