U Somboru održana treća javna debata na temu Jezik i pismo na javnom medijskom servisu RTS i programski sadržaji RTS

U Somboru je u organizaciji programskog saveta RTS održana treća javna debata,  poslednja rasprava za ovu godinu, na temu „Jezik i pismo na javnom medijskom servisu RTS i programski sadržaji RTS.“ Rasprava je bila održana od 19. novembra do 7.decembra.

Cilj ove rasprave je da – imajući na umu pre svega komunikacionu funkciju govora i pisma u našoj multikulturnoj i višejezičnoj zajednici – afirmiše načela jezičke politike javnog medijskog servisa, da analizira domete njenog praktičnog ostvarivanja i ukaže na puteve i sredstva kojima se ona može očuvati i dodatno unaprediti.
 
U ime domaćina predstavnike Radio televizije Srbije, programskog saveta RTS, novinare i učesnike javne rasprave pozdravila je gradonačelnica grada Sombora Dušanka Golubović i izrazila zadovoljstvo što su danas predstavnici najznačajnije medijske kuće u našem gradu, gradu koji ima preko 80.000 stanovnika i izlazi na dve državne granice a ima i preko 20 nacionalnih zajednica u svom sastavu i upravo ovde pričamo na temu jezika i pisma.
 
Ovo je za nas jedna posebna prilika i zadovoljstvo zato što na prvo mesto u fokus stavlja grad Sombor kao centra Zapadnobačkog okruga. Do sada smo se osećali na neki način zanemareni, možda nedovoljno vidljivi. Nadamo se da će pored ove posete RTS-a, ono uticati i na veću vidljivost naših programa, naših manifestacija, turističke ponude, kulturno-istorijskog nasleđa, ali i brojnih primera dobre prakse koju grad Sombor može da pruži“, rekla je Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.
 
Predsednik Programskog saveta RTS-a prof.dr. Milivoje Pavlović ističe da su i prethodne i ova rasprava pokazale da je RTS „stanište dobrog govora i jezika“.
 
I da je obaveza svih zaposlenih na Javnom servisu, pre svega novinara, voditelja, spikera, lektora i ostalih da neguju te vrednosti i neprestano podižu lestvicu jezičke politike i kulture govora“, rekao je Milivoje Pavlović.
 
U uvodnom izlaganju Mirjana Blažić, pomoćnik gl. i odg. urednika Prvog programa Radio Beograda i  Jelena Dubajić Pantić, lektorka, upoznali su prisutne sa jezičkim standardima koji se neguju na radijskim i televizijskim programima.
 
Toni Bedalov, dopisnik RTS-a iz Subotice govorio je o izveštavanju o nacionalnim manjinama, kao i iskustvu dopisnika iz multinacionalne Subotice, a učesnici iz Sombora su raspravu iskoristili da skrenu pažnju Javnom servisu da Zapadnobački okrug sa skoro 200.000 građana zaslužuje svoje dopisništvo.
 
U raspravi su učestvovali građani, udruženja, organizacije i institucije, a nakon analize predloga i primedba učesnika, Programski savet dostaviće generalnom direktoru i Upravnom odboru izveštaj i preporuke za unapređenje sadržaja RTS-a
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar