U Somboru održan trening bezbedne vožnje za mopediste

U Somboru je realizovan projekat „Trening bezbedne vožnje za mopediste“. Projekat je finansirala Agencija za bezbednost saobraćaja, a obuku mopedista je sprovela Asocijacija za bezbednost motociklista (ABM) u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja na teritoriji grada Sombora.

Trening se sastojao od teorijskog i praktičnog dela obuke, a obuhvatio je više od 20 polaznika – mopedista.
 
Teorijski deo obuke održan je u velikoj sali u zgradi Županije i pre početka edukacije mopediste je pozdravio Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice i predsednik lokalnog Saveta za bezbednost saobraćaja, koji je istakao izvanrednu saradnju Saveta sa Agencijom za bezbednost saobraćaja.
- Sombor je jedna od deset lokalnih samouprava u kojima se realizuje ovaj projekat, nažalost zbog toga što je procenjeno da su mopedisti jedna od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju. Projekat je besplatan i nama kao Savetu za bezbednost saobraćaja u gradu puno znači. Sa Agencijom za bezbednost saobraćaja smo pre nekoliko meseci u OŠ „Ivo Lola Ribar“ organizovali i trening za naše najmlađe učesnike u saobraćaju i održali obuku na poligonu za bicikliste, kazao je Ratković.
 
Ivan Bojović, koordinator projekta ispred Agencije za bezbednost saobraćaja istakao je da Agencija već drugu godinu sprovodi treninge bezbedne vožnje za motocikliste, a od ove godine i trening za mopediste.
 
- Agencija je prepoznala ovaj projekat kao izuzetno značajan, jer prema nekim analizama ovaj trening menja tri do pet godina vozačkog iskustva. Naš cilj je da unapredimo znanja polaznika i da doprinesemo da uvežbavanjem pojedinih radnji koje će im biti neophodne, budu bezbedni učesnici u saobraćaju, naveo je Bojović.
 
Mopedistima je teorijski deo obuke o bezbednoj vožnji, izneo dr Vladimir Jevtić, predsednik ABM-a, koji je istakao da se trening bezbedne vožnje već desetak godina, kao najbolji alat, koristi u razvijenim evropskim zemljama.
- Nažalost obuka i edukacija u auto-školama u Srbiji nije na nivou na kojem bi trebala biti, jer je svaka deveta saobraćajna nezgoda u kojoj učestvuje motociklista sa smrtnim ishodom. Prošle godine u 59 odsto saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom za mopediste, vozači mopeda nisu koristili zaštitnu opremu, naglasio je Jevtić koji je na predavanju govorio o faktorima rizika, tehnikama bezbednog upravljanja i drugim faktorima od značaja za bezbednu vožnju mopedista.
 
Nakon teorijskog dela obuke, mopedisti su naučeno proverili na poligonu u okviru praktičnog – aktivnog dela treniga bezbedne vožnje mopedom.
 
 

Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar