U Somboru obeležena 23. - godišnjica Oluje

Polaganjem venca na Spomenik žrtvama ratova od 1990. do 1999. godine u Parku heroja u Somboru juče je obeležena 23. - godišnjica akcije „Oluja“ i istovremeno odata pošta stradalima u toj akciji.

Venac je, tačno u podne, na Spomenik žrtvama ratova od 1990. do 1999. godine u Parku heroja položio zamenik gradonačelnice Antonio Ratković a u delegaciji su bili i Sava Dojić – član Gradskog veća zadužen za finansije, Miroslav Kovačić – član Gradskog veća za komunalnu oblast i investicije, Silard Janković – član Gradskog veća za oblast nacionalnih manjina i saradnju sa verskim zajednicama, Mirko Strigić – član Gradskog veća za oblast ruralnog razvoja, Boris Bulović – pomoćnik gradonačelnice za urbanizam i zaštitu životne sredine i Ivan Šimunov – pomoćnik gradonačelnice za oblast međunarodne saradnje.
 
U knjigu žalosti zamenik gradonačelnice Antonio Ratković je napisao:
 
 
„Dani od 4. do 9. avgusta 1995. godine, kada se odvijala „Oluja“ jedna od najsurovijih vojnih akcija prema jednom narodu, u srpskoj istoriji će biti upamćeni kao dani velike tuge i žalosti za sav srpski živalj, a i očekujemo i za sav civilizovani svet koji svoj identitet i budućnost gradi na civilizacijskim tekovinama: istini, pravdi i osudi zločina. Činom polaganja cveća na Spomenik žrtvama ratova 1990-1999. godine, želimo da sačuvamo od zaborava sećanje na jedan zločin i pogrom prema Srbima koji su ostali bez svojih domova na svojim vekovnim ognjištima“
 
Četvrtog avgusta navršilo se tačno 23 godine od hrvatske vojno-policijske akcije „Oluja“, tokom koje je iz svojih domova proterano više od 200.000 krajiških Srba. Tom prilikom život je izgubilo ili se vodi kao nestalo više od 2.000 ljudi, a sećanje na desetine kilometara dugu kolonu onih koji su u Srbiju stigli preko Bosne i Hercegovine (BiH) i danas svedoči o jednom od najmasovnijih egzodusa na ovim prostorima.
 
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću Sombor
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar