U Somboru obeležen Dan sećanja na žrtve NATO bombardovanja

Povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice NATO agresije na SR Jugoslaviju, sećajući se s poštovanjem svih žrtava bombardovanja koje je trajalo 78 dana, u Somboru su položeni venci na spomenik zastavniku Radovanu Mediću,  prvoj žrtvi NATO agresije i  na spomen obeležje žrtvama ratova 1990-1999. godine.

Na spomenik Radovanu Mediću cveće je položila delegacija Grada Sombora, pripadnici Prvog centra za obuku Vojske Srbije, Sombor i pripadnici Vojnog odseka Sombor. Porodica i kolege iz jedinice kasarne u Batajnici kojoj je pripadao zastavnik Medić, cveće će položiti u nedelju 24. marta.
 
Delegacija Grada i Prvog centra za obuku VS Sombor cveće su položili i na spomenik žrtvama ratova 1990-1999. godine u Parku heroja.
 
Odajući počast žrtvama,  predsednik Skupštine Grada Sombora upisao je  u Кnjigu sećanja: „Vaše žrtve nisu bile uzaludne. Pamtićemo Vas večno kao nosioce slobode i demokratije“.
 
Prilikom polaganja venaca u delegaciji Grada Sombora bili su:  Prim. Dr Zoran Parčetić,  predsednik Skupštine Grada Sombora, Sava Dojić, član Gradskog veća i pomoćnik gradonačelnice za ekonomsku oblast Mirko Bezbradica.
 
Delegaciju Prvog centra za obuku Vojske Srbije, Sombor činili su:  potpukovnik Dejan Hrkalović, major Nebojša Mijailović  i kapetan  Zlatko Milić..
 
Dan sećanja na žrtve NATO agresora obeležen je i u kasarni Prvog centra za obuku Vojske Srbije Sombor uz prisustvo mnogobrojnih zvanica i predstavnika lokalnih samouprava iz Zapadnobačkog upravnog okruga.
 
24. marta, 1999. godine. Devetnaest zemalja Alijanse, bez odobrenja SB UN, obrušilo se najpre na kasarne i protivvazdušnu odbranu Vojske Jugoslavije u Somboru, Batajnici, Mladenovcu, Prištini.
 
Tokom 78 dana i noći bombardovanja, u 30.000 vazdušnih naleta ispaljeno je 50.000 razornih projektila. Stradalo je 2.500 ljudi, 500 civila, a među njima 79 dece. Ranjeno je 12.500 stanovnika. Teško je razorena infrastruktura, privreda, škole, zdravstveni centri, spomenici kulture, medijske kuće. Ovaj besomučni napad završen je 10. juna usvajanjem Rezolucije 1244 SB UN.
 
Šteta nastala tokom bombardovanja procenjena je na 29,6 milijardi dolara. Zanimljiva je računica italijanskih analitičara, koji su upozorili da se za te pare moglo prehraniti 79 miliona ljudi na planeti, gde vlada glad.
 
Izvor i foto: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar