U Sivcu održano 20. Ivanjsko cveće

U Sivcu je tokom vikenda održan festival Ivanjsko cveće koji neguje igre, pesmu i običaje Srba starosedelaca Vojvodine. Organizatori iz Doma kulture u Sivcu u saradnji sa stručnjacima iz oblasti etnomuzikologije - biraju autentične i najkvalitetnije koreografije iz svih delova Srema, Banata i Bačke

-Svi predstavnici ansambala su na početku otvorili Malim bačkim kolom, naravno standardna naša kola: Veliko raidsko kolo, Podvoje, Logovac, Kukunješte, to su Sivačke igre – kaže Zlata Purić, umetnički direktor festivala Ivanjsko cveće. 
 
-Ovo je jedan od najznačajnih festivala koji se bavi očuvanjem tradicije Srba starosedelaca Vojvodine, mi se uvek rado odazivamo pozivu i veoma smo zadovoljni organizacijom i mislimo da je ceo Sivac uključen u realizaciju ovog festivala tako da se nadam da će u budućnosti biti još nekih sadržaja – kaže Dejan Trifunović, umetnički rukovodilac KUD Stanko Paunović iz Pančeva. 
 
Za dvadeset godina postojanja festival Ivanjsko cveće ugostio je gotovo sva folklorna društva koja neguju tradiciju Srba starosedelaca Vojvodine. Jedan od osnivača festivala, Maksim Mudrinić, najzaslužniji je što su od zaborava otrgnute stare vojvođanske gajde. 
 
Moja uloga u celoj toj priči je bio da na mala vrata ponovo vratim gajde na ovaj prostor i mislim da sam u tome i uspeo. Puno je sada ansambala koji koriste gajde u svojim orkestrima, u koreografijama – kaže Maksim Mudrinić
 
Sastavni deo programa festivala Ivanjsko cveće i ove godine je bilo pletenje Ivanjdanskih venaca koji su osvanuli na Ivanjdan i ukrasili kuće Sivčana. 
 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar